Rudolf napja van. | 2024.04.17

Horvát kormányalakítás - A Híd közös kormányt javasol a két nagy párt részvételével együtt

2015-11-11 19:28:55

 Közös kormány felállítását javasolta a Híd párt mind a két nagy horvát pártkoalíciónak, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette Hazafias Koalíciónak és a Szociáldemokrata Párt (SDP) köré tömörülő Horvátország Fejlődik nevű szövetségnek, amelyekkel szerdán megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat - közölte Bozo Petrov, a Híd elnöke, a pártok képviselőivel tartott találkozója után szerdán Zágrábban.

    Petrov sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy Horvátországnak most egységre van szüksége. 
    "A Hídban sikerült felülkerekednünk világnézeti különbségeinken és a megosztottságon, mert tudjuk, hogy ebben a pillanatban elsőbbséget élvez az ország gazdasági helyzetének helyreállítása" - hangsúlyozta.
    Mindazonáltal kijelentette: azt várja a HDZ-től és az SDP-től, hogy ezt megértse és elfogadja, ennek fényében pedig megpróbálnak létrehozni egy egységes kormányt, amelynek mindhárom párt a tagja.
    Minden más - mondta Petrov - a Híd választóinak becsapása volna, akik lehet, hogy balra vagy jobbra húznak, mégis - szavai szerint - a Hídra adták voksukat, mert támogatják azt az elképzelést, hogy Horvátország előrébb juthat, és ehhez egységre van szüksége.
    A Híd elnöke úgy vélekedett, pártja moderátorszerepet tölthet be ebben a nagykoalícióban. 
    "Ez a mi álláspontunk, és ettől nem fogunk elállni" - szögezte le, majd hozzátette: miniszterelnök-jelöltjüket csak a tárgyalások lezárása után nevezik meg.
    Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke elutasította később újságíróknak nyilatkozva elutasította az elképzelést, hangsúlyozva, hogy nem reális a Hídnak a pártok között nemzeti alapon történő együttműködésről szóló elképzelése. "Nekünk ez semmiképpen sem elfogadható" - mondta, majd - az elmúlt parlamenti ciklusban kormányzó szociáldemokratákra utalva - hozzátette: hogyan is üljenek le egy asztalhoz azokkal, aki az elmúlt négy évben tönkretették a horvát gazdaságot.
    A múlt vasárnapi horvát parlamenti választásokon leadott szavazatok 99,5 százalékos feldolgozottsága alapján az ellenzéki  HDZ vezette, nyolc pártból álló jobboldali szövetség és az SDP irányította, hat pártból álló koalíció is 56-56 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. Ily módon egyik tömörülés sem tud önállóan kormányt alakítani. A harmadik legtöbb mandátum a Mostnak jutott, amely 19 képviselői helyre számíthat a jelenlegi állás szerint, ezzel pedig döntő szava lehet abban, hogy mely politikai erők alakíthatnak kormányt Horvátországban.