Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: az ellenzéki "gazdaellenes liga" külföldieknek adná a magyar földet

2015-11-11 13:55:12

A Fidesz szerint az ellenzék "gazdaellenes ligája" külföldiek és spekulánsok kezére akarja juttatni a magyar termőföldet.

    Győrffy Balázs, a kormánypárt országgyűlési képviselője - egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke - szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: "az MSZP és a Jobbik sikeresen támadta meg a magyar gazdákat Brüsszelben és az Alkotmánybíróságon". A kormány ugyanis rendeletében ki akart építeni "egy pótlólagos védelmi vonalat", hogy az eladó állami földek november 16-án induló licitjein külföldi állampolgárok ne vehessenek részt. Az ellenzék lobbijával azonban "sikerült ennek a kormányzati célnak az irányát megváltoztatni" - fogalmazott.
    A fideszes politikus jelezte, a külföldiek közül azok szerezhetnek termőföldtulajdont, akik Magyarországon bejegyzett földművesek. Közölte, 222 ilyen emberről van tudomása, akik a liciteken is részt vehetnek majd.
    Győrffy Balázs azonban hangsúlyozta: a földforgalmi törvény kellő garanciákat tartalmaz, amelyek megvédik a magyar gazdálkodókat és a magyar termőföldet.