Andrea napja van. | 2024.04.18

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt a fejlesztési forrásokat "elnyelte a föld"

2015-11-10 18:12:23

 

A Fidesz-frakció szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején az európai uniós fejlesztési forrásokat "elnyelte a föld", a polgári kormányzás azonban véget vetett "a korrupt, rossz fejlesztéspolitikának".

 

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a PM korrupcióellenes ügyészség felállítását sürgeti. Tordai Bence PM-szóvivő ezzel kapcsolatban előzőleg a többi között a Transparency International Magyarország jelentésére hivatkozott, amely szerint az európai uniós projekteket rendszeresen túlárazzák, az pedig, hogy a pályázati pénzeket el kell költeni, korrupciót okozhat.
    A Fidesz-frakció a közleményben a korrupcióellenes ügyészséggel kapcsolatban azt írta: kár, hogy a baloldalnak nem "minden idők legkorruptabb kormányzása", a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt voltak ilyen ötletei, amikor az elköltött fejlesztési pénzek nagy részét "elnyelte a föld", és a "korrupt, rossz pályázati rendszer miatt Magyarországot 25-30 százalékos forrásvesztés fenyegette".
    Közölték: a polgári kormány véget vetett a korrupt, rossz fejlesztéspolitikának. A magyar vállalkozások jelenleg "minden eddiginél több fejlesztési forrást, minden eddiginél gyorsabban, egyszerűbben, eredményesebben és átláthatóbban" használhatnak fel - tették hozzá.
    Kiemelték, hogy az uniós irányelveknek megfelelő új közbeszerzési törvényt, és "Európa legszigorúbb" - a korrupciót is szigorúan üldöző - büntető törvénykönyvét alkották meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarország a 2007-2013-as fejlesztési ciklust forrásvesztés nélkül zárja, és az a kormány célja, hogy az ország az EU első olyan tagállama legyen, amely a források száz százalékát felhasználja. Azt írták: Magyarország az új fejlesztési ciklusban "a harmadik legnagyobb uniós forrásban" részesült a tagállamok közül. Hozzátették: a kormány a fejlesztési források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja.