Auguszta napja van. | 2024.03.29

Macedónia-belpolitika Új választási törvényt fogadtak el Macedóniában

2015-11-10 12:28:32

 

Új választási törvényt fogadott el hétfő éjjel a macedón parlament, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az áprilisra tervezett előre hozott választások elől.

    A faktor.mk című szkopjei hírportál keddi beszámolója szerint ezzel megkezdődött az ország kilábalása a több mint egy éve tartó belpolitikai válságból.
    A törvényt azt követően fogadták el a politikusok, hogy a négy legnagyobb parlamenti párt között pénteken megállapodás született arról, hogy április 24-én előre hozott választásokat tartanak, valamint arról is, hogy mely ellenzéki politikusok kerülnek be a voksolásig az országot vezető átmeneti kormányba. Ennek értelmében áprilisig a belügyminiszteri és a munkaügyi miniszteri posztot a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) kapta meg, valamint több miniszterhelyettesi pozíció is a párté lett. A Zoran Zaev vezette párt politikusai ezen felül megvétózhatják az előre hozott választások előkészítő intézkedéseit, ha azokat el nem fogadhatónak találják.
    A macedón belpolitikai válság a tavalyi választások után kezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszki miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíciót. Ez éleződött tovább az idei év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet. Ezt követően az SDSM elnöke közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a VMRO-DPMNE párt az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.
    A belpolitikai válságot az Európai Unió közvetítésével igyekeztek megoldani. A kormánypárt és az ellenzék megállapodása értelmében Nikola Gruevszki miniszterelnöknek januárig le kell mondania, hogy utat engedjen az átmeneti kormánynak.