Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdélyi magyar lapok: veszélyezteti az RMDSZ-t a politikusok elleni közhangulat

2015-11-10 09:39:20

 

Erdélyi magyar lapvélemények szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is veszélyezteti a jelenlegi politikusok elleni utcai hangulat, ha a szövetség nem lesz képes megtisztulni.

 

    A politikai helyzetet elemző keddi vezércikkében a Krónika azt tartja különösnek, hogy az ország politikai elitje szinte egyöntetűen megpróbálja elhárítani magától a kormányzás felelősségét.
    "A bukaresti klubtragédia nyomán az egész politikai osztályt korruptnak tartó, és a politikum teljes megújulását, az eddigi arcok távozását követelő tömegektől megszeppent politikusok a hatalom megszerzése helyett inkább arra összpontosítanak, hogy lemerüljenek és kibekkeljenek" - fogalmazott a cikkíró.
    Az RMDSZ helyzetét is megemlítve megállapította: veszélyes az emberek feledékenységére alapozni a politikát. "A mostani politikumváltó hangulat ugyanis példátlan, és semmi sem garantálja, hogy a jövő évi megmérettetésen a polgárok nem fogják megbüntetni a megújulni nem akaró, vagy a megújulást csak tessék-lássék mímelő pártokat" - írta vezércikkében a Krónika.
    A Háromszék című székelyföldi napilap vezércikke szerint az erdélyi magyar önvizsgálat "kicsit megkésve, de annál nagyobb felületességgel" kezdődött el. A lap kedvezően nyugtázta Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hét végi ülésén tartott helyzetértékelését, de kételyeket fogalmazott meg a megtisztulás szándékának a hitelességével kapcsolatban. "Többször megtapasztalhattuk már, a szépen hangzó szólamokat tettek nem nagyon követik" - állapította meg a cikkíró.
    "Kelemen Hunor mellett ott strázsálnak azok a régi fegyvertársak, akik láttán menten hitelét veszti minden megújhodásról szóló frázis. Ott van Borbély László, a nagy politikai alkuk mestere, ott áll Verestóy Attila, mintha Udvarhelyszéken nem kerülne új, hiteles politikus, ott a székért aggódó Máté András, aki egy egész frakció félelmét tolmácsolja, vagy ott az SZKT elnökévé újraválasztott Biró Rozália. Márpedig úgy nehéz lesz az újratervezés, ha új emberek alig akadnak" - állapítja meg vezércikkében a Háromszék napilap.
    A cikkíró azt is nagy kérdésnek tartja, hogy az RMDSZ "emlőin nevelkedett ifjúsági szervezetekből kikerülő fiatal nemzedék képviselői valóban felkészültebbek, feddhetetlenebbek-e, mint mentoraik".
    A Székely Hírmondó vezércikkírója is úgy értékelte, hogy Kelemen Hunor "átérzi a helyzet súlyosságát", de megállapította: az RMDSZ-nek is vállalnia kell, "hogy 25 év után ide juttattak minket". Hozzátette, a magyar szövetség "úgy beleolvadt a visszataszító román politikai életbe", hogy nem lehet megkülönböztetni a román parlamenti pártoktól.
    "Megszavazta idén az RMDSZ a képviselők és szenátorok nyugdíjának szemtelen növelését? Meg. Állandó kliensei-e a feddhetetlenségi ügynökségnek az RMDSZ politikusai? Igen. Feleséget, gyermekeket alkalmaznak-e a képviselők, szenátorok az irodájukban? Igen" - sorolt a cikkíró olyan lépéseket, amelyek a román politikai elit ellen fordították a romániai közhangulatot. Megállapította: a jelenlegi átalakulások során az ország jobbá válhat, "de hogy az RMDSZ is-e, az nagyon is kétesélyes".