Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bukaresti tűzvész - Újabb áldozatok, pénzügyi támogatás a sérültek családjainak - FRISSÍTÉS (Új: újabb áldozat)

2015-11-09 18:55:34

 

Negyvenhétre emelkedett az október 30-i bukaresti tűzvész áldozatainak száma hétfőn: reggel a tragédia egyik Izraelbe szállított, este pedig egy Bukarestben ápolt sebesültje is belehalt sérüléseibe.

 

    A Tel-Avivban elhunyt Teodora Maftei fotóriporter utolsó egyéni kiállítását távollétében nyitották meg barátai Bukarestben három nappal a tűzvész után; az intenzív osztályon fekvő alkotó helyett édesanyja vett részt a napokkal korábban meghirdetett tárlatnyitón.
    Hétfő este a bukaresti az égési sérülési és plaszikai sebészeti kórház is meghalt a klubtragédia egyik - napok óta kritikus állapotban lévő - sérültje.
    A külföldi gyógykezelés lehetőségét az érintett családok eddig összesen 35 súlyos sérült esetében vették igénybe, akiket a román légierő és a NATO különleges kórházgépei szállítottak Belgiumba, Hollandiába, Ausztriába, Izraelbe, Németországba, Nagy-Britanniába és Norvégiába. A külföldre irányítottak közül négyen útközben vagy a külföldi kórházakban életüket veszítették. 
    Hétfőn a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia 82 sérültjét ápolták továbbra is romániai kórházakban: közülük 14-nek az állapota válságos, haté súlyos.
    A bukaresti kormány hétfőn rendkívüli ülést tartott, amelyen a tűzvész áldozatainak kórházi kezelésére szavazott meg pénzügyi támogatást az érintett családok számára. A külföldre irányított sérültek esetében a család havi 7500 eurós támogatást kap a kórházi kezelés teljes időtartama idején, míg a hazai kórházakban ápolt sérültek családtagjait havi 6000 lejjel (420 ezer forint) támogatja tartalékalapjából a bukaresti kormány.
    A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.