Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csepreghy: nincs semmi új a Transparency International Magyarország tanulmányában

2015-11-09 18:47:46

 

A Miniszterelnökség államtitkára szerint nincs semmi új a Transparency International Magyarország (TI) legfrissebb, hétfőn bemutatott, Az uniós források korrupciós kockázata Magyarországon című tanulmányában.

 

    Csepreghy Nándor az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: amit a TI megállapít, az nem több, mint amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János azóta hangsúlyoz, hogy a Miniszterelnökség 2013 augusztusában átvette az "állam az államban" működő Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, majd 2014-ben megszüntette azt.
    "A 2007-ben létrehozott fejlesztési rendszer átláthatatlan, korrupt, a magyar gazdaság érdekeit figyelmen kívül hagyó rendszer volt", amelyet 2010-ben csak korrigálni tudtak a brüsszeli szabályok miatt, gyökeres megváltoztatására 2014-ben nyílt lehetőség - írta az államtitkár. 
    Csepreghy Nándor szerint a Miniszterelnökség mindig azonnal intézkedett, amikor civil szervezetek bármilyen szabálytalansági gyanúra hívták fel a kormány figyelmét. Hozzátette: a közbeszerzéssel kapcsolatos kritikát a kormány mindig komolyan vette, és folyamatosan javítja a közpénzek felhasználásának jogi és intézményi kereteit.
    Az államtitkár kiemelte, a 2015. november 1-jén hatályba lépett új közbeszerzési törvény arra törekszik, hogy az uniós jogszabályok maradéktalan betartása mellett megerősítse a magyar gazdaságot. Az új törvénybe a társadalmi egyeztetése során érkezett észrevételeket, köztük a TI transzparenciát és korrupciómentességet biztosító javaslatait is beépítették - fűzte hozzá.
    A TI nyitott kapukat dönget - fogalmazott Csepreghy Nándor, megjegyezve: a kormány több állami vezetőt is delegál a szervezet következő, decemberi rendezvényére.
    A Transparency International Magyarország (TI) szerint az európai uniós projekteket rendszeresen túlárazzák, az pedig, hogy a pályázati pénzeket el kell költeni, korrupciót okozhat.