Gedeon napja van. | 2024.03.28

MSZP: az általános érvényű kvótát nem, az átmenetit támogatják a szocialisták

2015-11-09 11:26:02

 

Az MSZP nem támogatja azt a Juncker-féle javaslatot, amely általános érvényűen, kötelezően vezetné be a befogadandó menedékkérők kvótáját, az átmeneti elhelyezést, vagyis a menekültek áttelepítését lehetővé tevő kvótarendszert viszont igen - mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

    A menekültek áttelepítését célzó programról szeptemberben döntöttek egyes uniós tagállamok. A kezdeményezés két év alatt 160 ezer Olaszországban és Görögországban partot ért menedékkérő áthelyezését irányozza elő Észak- és Nyugat-Európába. A bevándorlási hullám kezelésére Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak szeptemberben javasolta a kötelező befogadási kvótát.
    Molnár Zsolt a rádióműsorban közölte: a Juncker-féle javaslatot, amely általános érvényűen vezetné be a kvótát, nem támogatja az MSZP, Hozzátette: nem lehet azt mondani, hogy mindenki, aki "menekült kíván lenni", automatikusan bekerülne egy elosztási rendszerbe, és a tagállamoknak be kellene őket fogadniuk.
    Az ellenzéki politikus szerint a "megbukott" dublini rendszer alapján körülbelül 150-170 ezer ember "visszatoloncolásának rémképe fenyegeti az országot". Ezt a kérdést oldaná meg az az átmeneti elhelyezés, amely alapján a menekültrendszerbe már bekerültek, körülbelül 160 ezer embert osztanának szét, alapvetően Görögországból és Olaszországból - közölte.
    Molnár Zsolt elmondta, az elosztás alapvetően az országok teherbíró képessége és lakosságszáma alapján történne. Magyarország esetében ez két év alatt 2000 ember befogadását jelentené - jegyezte meg.
    Azt mondta, a két kvóta között óriási különbség van, amelyet egybemosnak a kormánypártok.