Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ellentétes visszhangok a Tajvani-szoros két partján

2015-11-09 11:17:06

 

Pekingben a hivatalos megnyilatkozásokban és a média értékeléseiben is egyértelműen pozitív fejleménynek értékelték Hszi Csin-ping kínai és Ma Jing-csiu tajvani vezető hétvégi szingapúri találkozóját. Az elnökválasztásra készülő Tajvanon megoszlanak a vélemények, és felemásak az értékelések is.

    A pekingi kormány közleménye a megbeszélést úgy jellemezte, hogy "kifejezte a kölcsönös tiszteletet, jó hangulatú és konstruktív volt". Hangsúlyozta, hogy a felek egyetértettek az "egy Kína" elvét rögzítő - 1992-ben elfogadott - konszenzus fenntartásában, a közös politikai alapok megerősítésében, a Tajvani-szoros két partja közti kapcsolatok további elősegítésében, a térségi béke és stabilitás megőrzésében. A kommunikáció, a párbeszéd megerősítését és az együttműködés kiszélesítését szorgalmazták.
    Az ezekben történő elvi megállapodás meghatározza a jövőbeni "irányt, az utat és a célokat" a két fél viszonyában - állapította meg a kormány illetékes hivatala.
    Tajvanon a kormányzó Kuomintang párt és sajtója ugyancsak előremutatónak értékelte a találkozót, amely először történhetett meg a kínai polgárháború nyomán kettészakadt Kínai Népköztársaság és a magát Kínai Köztársaságként deklaráló Tajvan első számú vezetője között.
    Mindeközben a tajpeji kormányzat az ellenzéki támadások, kritikák miatt védekezésre kényszerülve igyekezett és igyekszik folyamatosan igazolni, hogy a zárt ajtók mögött nem született titkos megállapodás, és Ma Jing-csiu Tajvan és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva képviselte a sziget érdekeit. Ma az eszmecserén állítólag azt mondta, hogy az 1992-es konszenzus lehetőséget ad az "egy Kína" elvének különböző értelmezésére, de ebbe nem fér bele a "két Kína", az "egy Kína, egy Tajvan" vagy a "független Tajvan" megközelítés.
    Tajvanon Eric Csu, a Kuomintang párt elnökjelöltje üdvözölte a fejleményeket. Úgy vélte, hogy a szingapúri rendezvény ráirányította Tajvanra a nemzetközi közvélemény figyelmét, s mint mondta, a találkozó miatt "senkinek nincs oka félelemre".
    A United Daily News című kormányközeli tajvani lap Mélyebb szakadék Tajvanon belül, mint a szoros két partja között? című írásában azt elemezte, miért támadja oly kitartóan és vehemensen az ellenzéki Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje, Csaj Ing-ven a második ciklusát befejezni készülő Ma Jing-csiu találkozóját a népi Kína elnökével.
A cikkíró utalt rá, hogy a hagyományosan függetlenségpárti DPP korábban már jelentős politikai tőkét szerzett a kormányon lévő Kuomintang "Kína-barát" politikájának heves bírálatával. Ennek egyik látványos eredménye volt, hogy 2014-ben a "napraforgó" diákmozgalom vezette elhúzódó tüntetések keretében három hétre elfoglalták a törvényhozás épületét. (Akkor mindehhez a kétoldalú kereskedelmi, szolgáltatási megállapodás tervezete szolgáltatott ürügyet.)
    A lap szerint a DPP ereje az ellenzésben, a Ma-adminisztráció lejáratásában van, mert azt még nem mutatta meg, hogyan javítaná Tajvan kapcsolatait a szárazfölddel, anélkül, hogy a szigeten élők érdekei sérülnének.
    Az ellenzéki kötődésű tajvani média ismertette Csaj Ing-ven álláspontját a találkozóról: a közlések szerint a politikusnő csalódott, mert a Szingapúrban történtek korlátozzák a tajvani emberek választási lehetőségeit. Mint fogalmazott, arra számított, hogy Ma elnök beszélni fog "a tajvani demokráciáról, a szabadságról és a Kínai Köztársaság létéről". Mi több - fűzte hozzá - szerették volna, ha szót ejt "arról a szabadságról, amely a 23 millió tajvaninak biztosítja a választás lehetőségét".
    A Global Times című angol nyelvű kínai napilap provokatívnak nevezte hétfői számában Csajt, és úgy vélte: szavaival felfedte valódi szándékát, vagyis hogy fenn kívánja tartani Tajvan függetlenségének alternatíváját.
    A lap szerint válaszul Peking emlékeztethetne azon álláspontjára, hogy Tajvan jövőjéről a szigetekieket is magában foglaló 1,3 milliárdos kínai népességnek kell döntenie. Továbbá arra a 2005-ben elfogadott, úgynevezett elszakadás elleni törvényre is, amely kimondja, hogy amennyiben Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy a békés újraegyesítés lehetőségei végképp kimerülnek, a Kínának minden szükséges intézkedést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében.
    A csúcstalálkozó egyértelműen megosztotta a tajvani közvéleményt. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezetteknek a 37,1 százaléka volt elégedett Ma teljesítményével, míg 33,8 százalék elégedetlen volt. 23 százaléknak nem volt véleménye. Az elégedettek többsége a 40-59 évesek köréből kerültek ki, az elégedetlenek túlnyomó többségét pedig a 40 év alattiak alkották. A válaszadók 67 százaléka támogatná Csaj Ing-ven találkozóját Hszi Csin-pinggel, amennyiben januárban ő nyerné az elnökválasztást.