Emma napja van. | 2024.04.19

Emléktáblát avattak Horgoson az 1956-os forradalom vajdasági menekültjeinek tiszteletére

2015-11-08 09:34:03

 

Emléktáblát avattak a vajdasági Horgoson annak a mintegy húszezer embernek a tiszteletére, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően menekült a volt Jugoszlávia területére, főleg a szerb-magyar határ melletti településekre.

 

    A szabadkai Pannon Rádió vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint az emléktábla avatásán Kalmár Ferenc, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kiemelte: meg kell emlékezni azokról, akik életük árán is a szabadságért, a magyar szabadságért harcoltak.
    Hozzátette: a történelemkönyvek nem igazán foglalkoznak azokkal, akik 1956-ban a Vajdaság felé menekültek. "Azt tudjuk, hogy az országból körülbelül 250 ezer ember vándorolt ki, akik nem akarták megvárni az új szovjet uralom terrorját" - mondta.
    Azok, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően a vajdasági Horgosra érkeztek, néhány hónapot, legfeljebb egy évet töltöttek ítt, majd - kevés kivétellel - továbbmentek, általában Nyugat-Európa felé.
    A Vajdaságban ez az ötödik 1956-os emléktábla, korábban Bajmokon, Zomborban, Kelebián és Muzslyán avattak hasonló táblát a menekülttáborok helyén.