Tivadar napja van. | 2024.04.20

Hitelminősítés - Fidesz: egyre többen ismerik el külföldön is, hogy a magyar reformok működnek

2015-11-07 18:47:39

 

A magyar reformok működnek, ezt egyre többen ismerik el külföldön is - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján. 

 

    A nagyobbik kormánypárt képviselője arra reagált, hogy a Moody's nemzetközi hitelminősítő stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását. A politikus úgy fogalmazott: ez már a felminősítés előszobája. 
    Felidézte: a héten már az Európai Bizottság is közzétett egy jelentést, amelyben Magyarországon stabil növekedést, stabil költségvetést, a foglalkoztatottság bővülését jósolta. 
    Ezek a jelentések is igazolják, hogy a magyar reformok működnek, ezt egyre többen ismerik el külföldön is, és a Magyarország iránti bizalom egyre erősebb - mondta Halász János. 
    Hangsúlyozta: a hitelminősítők, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az elemzők, a pénzügyi piacok és a nemzetközi partnerek sorra ismerik el az ország és a magyar emberek teljesítményét. Véleménye szerint ez a teljesítmény kiemelkedő, miközben öt évvel ezelőtt még Görögországgal együtt emlegették Magyarországot csőd közeli országként. Görögország azóta is elhúzódó, egyre mélyebb válságban van, "követi az IMF receptjét, a brüsszeli receptet, a megszorítások politikáját" - mondta. 
    Magyarország ezzel szemben 2010-ben a saját útját kezdte járni, szakított Brüsszel, az IMF és a balliberálisok által képviselt megszorítások politikájával, és a magyar reformok működnek. "Csökkentettük az ország kiszolgáltatottságát és sérülékenységét, csökkentettük az államadósságot, 2010 óta fegyelmezetten tartjuk a költségvetési hiányt, Európa élvonalában jár a gazdasági növekedés" - emelte ki, hozzátéve, hogy 23 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most.
    Véleménye szerint a magyar reformok bebizonyították, hogy a növekedés mellett lehetséges a pénzügyi stabilitás, sőt, sok magyar szociális biztonságát érintő intézkedés is. Erre példaként említette az adócsökkentési lépéseket, a béremelési programokat, a rezsicsökkentést, a hitelek forintosítását, a családpolitikai és foglalkoztatási programokat.