Tivadar napja van. | 2024.04.20

Polska Jazz: 3. Lengyel Jazz Fesztivál a BMC-ben

2015-11-07 11:16:11

A november 12-én csütörtökön fellépő High Definition Quartet egy hónapja megjelent második, Bukoliki című lemezének anyagát mutatja be. Ezen a Witold Lutoslawski 1952-ben írt zongoraciklusát inspiráló eredeti lengyel népzenei anyagokhoz nyúltak vissza és értelmeztek újjá. A formációban Piotr Orzechowski "Pianohooligan" zongorázik, Mateusz Sliwa tenorszaxofonon, Alan Wykpisz nagybőgőn játszik, Dawid Fortuna pedig dobol.
    Másnap a Magyarországon jól ismert Pink Freud lép színpadra, amelyet a világ számos pontján popsztároknak kijáró lelkesedéssel fogad a közönség. A csapatnak komoly szerepe volt abban, hogy a punk és rock, a drum'n bass, jungle és a dub vagy akár a kísérleti elektronikus zene elemeit felhasználó energikus zenéjük révén a fiatal zenerajongók is megismerkedjenek a műfajjal. A Pink Freudban Wojtek Mazolewski (basszusgitár), Adam Milwiw-Baron (trombita, elektronika), Karol Gola (bariton szaxofon) és Rafal Klimczuk (dob) szerepel.
    A harmadik napon fellépő Adam Baldych hegedűs friss megközelítéssel, ugyanakkor kiemelkedő technikai tudással viszonyul hangszeréhez. Formációjában, az Adam Baldych Imaginary Quartetben a zenekarvezető mellett Pawel Tomaszewski (zongora), Michal Kapczuk (nagybőgő), valamint Krzysztof Szmanda (ritmushangszerek) lép színpadra.