Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Liberálisok a Btk. módosítására kérik az Alkotmánybíróságot

2015-11-07 10:51:50

Fodor Gábor, az ellenzéki párt elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy a problémára a Századvég-ügy irányította rá a figyelmét.
    Kiemelte, a törvény azért ellentmondásos, mert általában a titokgazdának is szerepe van abban, ha a rábízott információk kiszivárognak.
    A független országgyűlési képviselő szerint a Századvég-ügyben ez azt jelentené: ha a kormány úgy adott ki minősített adatot a cégnek, hogy az ennek fogadására nem volt jogosult, akkor az államtitkok illetéktelen kézbe kerüléséért senki nem tehet feljelentést, csak a titokgazda, azaz a kormány.
    Mivel azonban a kormány maga is felelős és felelősségre vonható az esetleges bűncselekményért, nyilvánvaló, hogy soha nem tenne feljelentést - fejtette ki Fodor Gábor, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy hasonló esetben bárki feljelentést tehessen.
    A Liberálisok elnöke közölte, jövő héten megkezdi az aláírásgyűjtést az Országgyűlésben, hiszen a normakontroll elindításához a képviselők negyedének aláírása szükséges. Fodor Gábor emellett felkérte az alapvető jogok biztosát is, hogy kezdeményezze a normakontrollt az Alkotmánybíróságnál.
    Az ellenzéki politikus egy korábbi írásbeli kérdésére válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta, hogy a Századvég munkatársai 2013. október 21-én kaptak engedélyt a titkosított adatokba történő betekintésre, a Liberálisok szerint pedig ennek tudatában felmerül a kérdés, hogy a cég a korábban készített tanulmányaiban nem használt-e fel titkos adatokat.