Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az utóbbi 24 órában csupán ezer migráns érkezett Szerbiába

2015-11-06 07:43:04

 

Az utóbbi 24 órában csupán ezer migráns érkezett Szerbiába Macedónia felől, a görög komphajók legénységének sztrájkja miatt ugyanis a migránsok nem tudnak Leszboszról a szárazföldre jutni - közölte reggeli híradójában a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) pénteken.

 

    A szerb-macedón határ melletti Presevóban alig látni néhány embert - mondta az RTS helyszíni tudósítója. A hatóságok azonban arra számítanak, hogy miután a görög hajósok pénteken újra felveszik a munkát, a görög szigeteken rekedt mintegy 15 ezer ember majdnem egyszerre érhet Szerbiába. 
    A téli időszakra készülve Szerbia újabb befogadóközpontokat alakít ki, és a vállalt háromezer főnél további háromezer migráns ideiglenes befogadását vállalta - tájékoztatta a szerb kormány csütörtökön az Európai Unió illetékeseit. 
    A nyugat-balkáni migráció által érintett országok október végi csúcstalálkozójukon 100 ezer migráns befogadásáról állapodtak meg. Ötvenezer embert befogad Görögország, a másik ötvenezret viszont a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országoknak kell elhelyezniük.
    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a hideg idő ellenére télen sem fog mérséklődni a menekültáradat, így november és február között előreláthatóan átlagosan napi ötezren fognak Európába érkezni a Balkánon keresztül. A szervezet ezért 96,15 millió dollár összegyűjtésére szólította fel a nemzetközi közösséget Horvátország, Görögország, Szerbia, Szlovénia és Macedónia támogatására. A pénzt elsősorban a befogadóközpontok téliesítésére, valamint a higiéniai körülmények és a vízellátás javítására fordítanák.
    Az UNHCR szerint emellett a következő hetekben módosulhat némileg a migránsok útvonala, a Macedónián, Szerbián és Horvátországon át vezető út mellett a Közel-Keletről érkezők megindulhatnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Románia és Koszovó felé.