Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja

2015-11-05 19:53:30

 

Egészen biztos, hogy Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja, hiszen a régióban megvalósított strukturális reformok nyomán versenyképes befektetési környezet jött létre - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi országok, valamint Dél-Korea és Japán külügyi képviselőivel folytatott megbeszélését követően csütörtökön Luxembourgban.

 

    A visegrádi országok érdeke, hogy a Japánból és Dél-Koreából Európába irányuló tőkebefektetések helyszínéül Közép-Európát válasszák - mondta a külügyminiszter, aki az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 12. külügyminiszteri szintű tanácskozásán vesz részt.
    Egyre jelentősebb verseny zajlik a keleti tőkéért Európában, mivel már nem nyugatról keletre áramlik a tőke olcsóbb munkaerőt keresve, hanem keletről nyugatra jönnek a munkahelyteremtő beruházások. Olyan helyeket keresnek a keleti befektetők, ahol a képzett munkaerő rendelkezésre áll - mondta a miniszter.     "Hazánk kifejezetten jól áll e tekintetben, hiszen hét Japán vállalat már most stratégiai partnerünk, dél-koreai vállalatok pedig nagyjából huszonötezer embernek adnak munkát Magyarországon" - emelte ki Szijjártó Péter.     A miniszter szerint a visegrádi régió hatvanötmilliós piacot jelent, ahol a munkaerő szorgalmas és képzett, ugyanakkor Nyugat-Európánál alacsonyabb áron érhető el - mondta a külügyminiszter. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány