Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM: a fiatal gazdák több mint 150 ezer hektárra kaptak támogatást az idén

2015-11-05 15:28:30

 Az idén a fiatal mezőgazdasági termelők mintegy 154 000 ezer hektárra igényeltek támogatást, átlagosan 15 hektára - mondta Czerván György csütörtökön a Fiatal Gazda Oktatási és Tanácsadó Központ ünnepélyes átadásán Tiszadobon az agrártárca közleménye szerint. 

    A teljes tagállami támogatási keretből a fiatal gazdák mintegy 0,75 százalékkal részesülhetnek, így mintegy 10,1 millió euró - több mint 3 milliárd forint - többlettámogatást kapnak - mondta az államtitkár. 
    Kiemelte: a kormány számára fontos a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, mert az agráriumban dolgozók elöregedése miatt elengedhetetlen a gazdatársadalom utánpótlása.  
    Emlékeztetett arra: a fiatal gazdák a hektárankénti 69 ezer forintot kitevő alaptámogatáson és az úgynevezett zöldítési komponensen felül 90 hektárig további mintegy hektáronként 20 ezer forintos támogatást kapnak a kormány döntése alapján. 
    A szaktárca az uniós új támogatási rendszer kialakításakor üdvözölte, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) első pilléréből is támogatni lehet a fiatal gazdákat. Így a pályázatos vidékfejlesztési forrásokon felül a közvetlen támogatásokból normatív úton is részesedhetnek a mezőgazdasági tevékenységet fiatalon kezdők - áll a közleményben. 
    Czerván György elmondta: a legtöbb fiatal gazda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kapott támogatást, ennek köszönhetően a kifizetett források végösszege is ebben a megyében lesz várhatóan a legmagasabb. 
    A 2007 és 2015 közötti európai uniós költségvetési ciklusban összesen mintegy 91,5 milliárd forintos összegben kaptak támogatást a hazai fiatal gazdák a vidékfejlesztési forrásokból - tette hozzá az államtitkár.