Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ukrán elnök megvizsgálta a Darth Vader kormányfői kinevezésére benyújtott petíciót

2015-11-05 13:20:12

 

Petro Porosenko ukrán elnök válaszolt arra csütörtökön a petícióra, amelynek szerzője azt kezdeményezte, hogy nevezze ki Darth Vadert miniszterelnökké. A Csillagok Háborúja amerikai filmsorozat hírhedt főgonosza Ukrajnában egy hivatalosan bejegyzett politikai szervezet, az Internet Párt vezetője.

     A "sötét nagyúr" miniszterelnöki kinevezésére vonatkozó megkereséssel azért kellett az államfőnek komolyan foglalkoznia, mert augusztus végén aláírt egy rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján, és ha egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be három hónap alatt, azt kötelezően meg kell vizsgálnia, és válaszolnia kell rá. A Darth Vader kinevezését kezdeményező petícióhoz pedig összegyűlt több mint 25 ezer támogató aláírása. A megkeresést az Internet Párt tagja, Yoda Vladimirovics Mester nyújtotta be szeptember 8-án.
    Porosenko válaszában emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány szerint a miniszterelnököt az államfő előterjesztése alapján a parlament nevezi ki. Az elnöknek viszont azt a személyt kell a törvényhozás elé terjesztenie kormányfő-jelöltként, akit a parlamenti frakciók javasoltak.
    A közvetlenül az államfőnek benyújtható elektronikus petíció lehetősége láthatóan népszerű lett az ukránok körében. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az első egy hónapban már több mint ezer petíció érkezett be az elnöki honlapra. Több kezdeményezés már meghaladta a 25 ezres támogatottságot. Ezek között van egy petíció arra vonatkozóan, hogy rendezzenek népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról és az, amely kezdeményezi az utcán szemetelők megbírságolását.
     Az Internet Párt az utóbbi években szinte minden választáson elindult, jelöltjei valamennyien a Csillagok Háborúja hősei. A nyilvánosság előtt kizárólag kosztümben mutatkoznak, kilétüket nem fedik fel. Vezetőjük, Darth Vader indult tavaly az államfői tisztségért is. Az október 25-én megrendezett helyhatósági választásokon a dél-ukrajnai Odesszában indultak a párt jelöltjei Darth Vader Blokkja néven, és meglepően jó eredményt értek el: a "sötét nagyúr" pártjára a nem hivatalos adatok szerint mintegy hétezren szavaztak, ami az összes voks 2,74 százaléka,. Ezen felül csaknem ötezer szavazatot kapott Darth Vader, mint polgármesterjelölt, amivel a voksok 1,85 százalékát szerezte meg. Ezzel ugyan még nem szerezték meg a polgármesterséget és tanácstagok sem lehetnek, hiszen a bejutási küszöb öt százalék, de az elért eredmény akkor is figyelemre méltó.
    A világsajtót bejárta a hír, hogy a helyhatósági választás napján Odesszában a rendőrök őrizetbe vették a párt egyik jelöltjét, Csubakkát, mert illegálisan kampányolt és nem volt hajlandó igazolni magát, egy Darth Vader jelmezt viselő férfinak pedig nem engedték, hogy szavazzon, mert nem vette le a sisakját.