Auguszta napja van. | 2024.03.29

LMP: közösségi rendőrségre van szükség

2015-11-05 11:54:27

 

Az LMP új büntetőpolitikát tart szükségesnek, amelynek része a közösségi rendőrségek létrehozása és a rendőrség állományának bővítése is.

 

    Gerstmár Ferenc, az LMP rendészeti szakszóvivője csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva bírálta a kormányt, amely szerinte az elmúlt öt évben pusztán a büntetési tételek szigorításával próbálta visszaszorítani a bűnözést.
    Azt mondta, új börtönökre pártja szerint is szükség van, hiszen jelentős a túlzsúfoltság ezekben az intézményekben, emellett azonban új büntetőpolitika követésére van szükség.
    Gerstmár Ferenc hangsúlyozta: felül kell vizsgálni az előzetes letartóztatás gyakorlatát és nagyobb figyelmet kell fordítani a bűnmegelőzésre. Erősíteni kell az áldozatsegítés és a jóvátétel intézményeit, a kisebb súlyú bűncselekmények esetében pedig a közvetítői eljárásokat.
    Valódi előrelépést azonban szerinte a központi szervektől független, a polgárokkal együttműködő helyi közösségi rendőrségek felállítása jelentene. A kormány azonban ezt nem hajlandó finanszírozni - kifogásolta az LMP szóvivője, aki szerint a rendőrség létszámának jelentős növelése is elengedhetetlen.