Csongor napja van. | 2024.04.16

Csöbör Katalin: az ellenzéki pártok kisajátították a nemzeti minimum programot

2015-11-04 16:11:01

 

Az ellenzéki pártok egyre inkább kisajátították, és ma jól láthatóan a saját politikai céljaik elérésére használják a nemzeti minimum programot - mondta Csöbör Katalin miskolci fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

 

    "Ezzel már természetesen nem tudok egyetérteni" - hangsúlyozta a politikus azzal kapcsolatban, hogy a népjóléti bizottság hétfőn tárgyalta a nemzeti minimum programjáról szóló határozati javaslatot. Rámutatott: a nemzeti minimum program - amely a gyermekéhezés megszüntetését célozta meg - eredetileg szigorúan civilek kezdeményezéseként indult, "és mint ilyen számomra is támogatható volt".
    Ellenzéki pártok előzőleg kifogásolták, hogy a Fidesz-KDNP nem támogatta a gyermekéhezés felszámolását célzó határozati javaslat tárgysorozatba vételét az Országgyűlés népjóléti bizottságában, noha a kezdeményezést korábban Csöbör Katalin is aláírta.
    Csöbör Katalin szerdán úgy fogalmazott: a kormány alapvető célkitűzése, hogy Magyarországon egyetlen gyermek se éhezzen, és ezért mindent meg is tesz. Jelenleg mintegy 330 ezer gyermek számára ingyenes, 209 ezer számára pedig kedvezményes az étkezés a bölcsődékben és az óvodákban. Hozzáfűzte, a bölcsődébe járó gyermekek 34 százaléka után egyáltalán nem, vagy 50 százalékos kedvezményes összeget kell fizetni, az óvodásoknál 44 százalék, az általános iskolásoknál pedig 58 százalék ez az arány.
    Beszámolt arról is: a tavasztól induló ételcsomagprogrammal a bölcsődés korú, a háromévesnél fiatalabb gyermekeket gondozó családokat támogatja majd a kormány, amelynek feltett szándéka, hogy 2016-tól az óvodában és a bölcsődében is a gyermekek 90 százaléka ingyenesen étkezzen.
    A rászoruló gyermekek nyári étkeztetésére idén a központi költségvetés összesen 3 milliárd forint értékben nyújtott vissza nem térítendő támogatást - közölte. Hozzátette, a bölcsődei ellátásban nem részesülő 3 év alatti gyermekek étkeztetésének célját szolgálja a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program is.
    A kormány számára a legfontosabb a magyar családok támogatása, és ezért mindent megtesz és meg is fog tenni a gyermekéhezés megszüntetéséért és a gyermekszegénység felszámolásáért - mondta Csöbör Katalin.