Andrea napja van. | 2024.04.18

Demény Pál: a közel-keleti gyors népességnövekedés is hozzájárult a migrációs hullámhoz

2015-11-04 12:45:19

 

A gazdasági és ideológiai különbségeken, valamint a romló biztonsági helyzeten kívül a második világháború utáni gyors népességnövekedés volt a migrációs hullám egyik fő kiváltója - mondta az Egyesült Államokban élő Demény Pál demográfus szerdán az MTI-nek.

    A csütörtökön kezdődő Budapesti Demográfiai Fórum előadója példaként említette Szíriát, amelynek lakossága a második világháború végén mindössze 3,5 millió volt, 2013-ra viszont majdnem 22 millióra nőtt.
    Hasonló a helyzet Iránban, Afganisztánban és Egyiptomban is - tette hozzá.
    A szakember szintén kiváltó oknak nevezte az olyan "hibás" lépéseket, mint azt az ígéretet, hogy a Szíriából érkezőket befogadja Németország. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a szírhez hasonló helyzet más országokban is kialakulhat.
    Mit tenne akkor Európa, ha például Nigéria is háborús övezetté válna, és 180-200 milliós lakossága elindulna a kontinens felé? - tette fel a kérdést.
    Demény Pál beszélt Európa másik nagy problémájáról, az alacsony termékenységről is. Úgy fogalmazott, ha ez hosszú távon fennmarad, akkor az "egyenlő az öngyilkossággal".
    Ezért nagy szükség van újabb ötletekre és javaslatokra a születésszám növeléséhez - mondta.