Andrea napja van. | 2024.04.18

Illegális bevándorlás - Szlovén lapok: Ljubljana szögesdrótot vásárol

2015-11-04 11:07:04

 

A szlovén kormány már megrendelte a szögesdrótot, amellyel meg akarja védeni déli, horvát határát egy esetleges ellenőrizetlen migránsáradattal szemben - írták a vezető szlovén napilapok szerdán.

 

    A ljubljanai Delo című napilap értesülése szerint a kormány Lengyelországból "nagyobb mennyiségű szögesdrótot" rendelt, amelynek napokon belül meg kell érkeznie Szlovéniába, és amellyel a kormány a szlovén-horvát zöldhatár egyes részeit szándékozik megerősíteni, hogy megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen beáramlását az országba.
    A lap saját, meg nem nevezett forrásra hivatkozott, megjegyezve, hogy a kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt.
    A Dnevnik című szlovén napilap a Delótól eltérően arról írt, hogy a kormány már "megvásárolta a drótot" a kerítés építéséhez, így az már Szlovéniában van, és bármikor felhasználható.
    A drót megvásárlását sajtóértesülések szerint közbeszerzési pályázat kiírása nélkül, a gazdasági és idegenforgalmi minisztérium bonyolította le. A lapok továbbá arról is cikkeztek, hogy a drótkerítéshez szükséges anyag egy részét Szlovénia Magyarországtól vásárolta meg, miután az már korábban lezárta horvát és szerb határát, és túladott az építésből megmaradt anyagon.
    A nagyobb mennyiségű kerítésdrót és fizikai akadály vásárlásának ljubljanai szándékáról először a Slovenske Novice című bulvárlap írt két héttel ezelőtt. A hírre a kormány akkor sem reagált, noha többször is kinyilvánította, hogy "a falak Európája ellen van".
    Karl Erjavec külügyminiszter arra az újságírói kérdésre, hogy Ljubljana tervez-e kerítést építeni horvát határán, válaszul megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Szlovéniának ugyanúgy kell reagálnia, mint azt Németország és Ausztria teszi. Hozzátette: "nincs kizárva a kerítés építése sem".
    "Minden eshetőségre felkészültünk, és folyamatosan kapcsolatban állunk Németországgal és Ausztriával. Minden az ő lépéseiktől függ" - hangsúlyozta a miniszter.
    A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 139 608 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8568, kedden 5591, szerdára virradóra újabb 1211 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.
     A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 320 ezer migránst vettek nyilvántartásba, többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, többnyire Bapska körzetében lépett horvát területre. Kedden 21 óráig 5573 migráns érkezett Horvátországba, akiket már vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül már a szlovéniai Dobovára szállítottak a horvát hatóságok.