Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: még nem történt érdemi lépés az európai megoldás érdekében

2015-11-04 09:52:10

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint európai megoldásra lenne szükség a migrációs válság ügyében, de mindeddig nem történt érdemi cselekvés.

    A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdai közleményében Szijjártó Péter arra reagált, hogy Stefan Löfven svéd miniszterelnök a Financial Times-nak adott interjújában úgy nyilatkozott "a kelet-európai migránsellenes vezetőkről", hogy megérti, ha valaki aggódik a válság miatt, de azt nem lehet mondani, hogy "ez nem az én problémám, mi nem tudunk muszlimokat befogadni". Ez nem felel meg az európai értékeknek, és egyáltalán nem elfogadható hozzáállás - fogalmazott a svéd miniszterelnök.
    A KKM emlékeztetett: a svéd kormányfő konkrétan utalt Magyarország, Szlovákia, Románia és Csehország vezetőire, akik elutasították szeptemberben az EU-tagállamok többsége által támogatott önkéntességen alapuló kvótarendszert. "Az EU-nak közösen kell megoldást találnia a krízisre, egy, kettő vagy három ország nem fogja tudni megoldani" - mondta Stefan Löfven.
    A tárca közleményében Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: igaza van Svédország miniszterelnökének, az EU-nak valóban közös megoldást kellene találnia a bevándorlási válságra.
    "A probléma azonban az, hogy Európa mindezidáig csak beszélt a közös megoldásról, de érdemi közös cselekvésre még nem került sor" - magyarázta a külügyminiszter. Hozzátette: mivel ennek hiányában Európa nem tudja megvédeni déli határait, Magyarország megtette a szükséges lépéseket saját déli határainak megvédéséért.