Tivadar napja van. | 2024.04.20

Több mint tízezer ember tüntetett Bukarestben

2015-11-03 20:34:48

 

Több mint tízezer felháborodott ember vonult utcára Bukarestben kedden a több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvész felelősségét egymásra hárító hatóságok, a kerületi polgármester és a kormány lemondását követelve.

 

    A demonstrációt egy Facebookon szerveződött csoport eredetileg Cristian Popescu Piedone negyedik kerületi polgármester lemondatása érdekében hirdette meg, mivel sokan őt tartják felelősnek, amiért engedélyezte és egy éven át sosem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv-klub működését.
    A tüntetők azonban a kerületi városháza helyett váratlanul a kormányszékház elé vonultak, ahol Gabriel Oprea kormányfőhelyettes és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelték. A kormányfőhelyettes elleni ellenszenv nem feltétlenül a tűzvésszel áll összefüggésben: sokan már korábban hatalmi arroganciával és visszaéléssel vádolták Opreát, amiért rendszeresen rendőri felvezetéssel száguldozott, két héttel ezelőtt pedig egy, a konvoját felvezető motoros rendőr halálos balesetet szenvedett.
    A tragikus tűzvész miatt elkeseredett tüntetőknek látszólag nincsenek politikai céljaik, hanem az egész - általuk korruptnak és élősködőnek nevezett - politikai osztály ellen lázadtak fel. A spontán demonstrációnak nincsenek szónokai, de többen hevenyészett táblákkal érkeztek, amelyeken egyebek között "A korrupció öl", "A korrupció máglyáján égettétek el őket", "Piedone, Oprea, Ponta: a szélhámosság háromszöge" felirat olvasható.
    A tömegben az említett tisztségviselők lemondásának követelése mellett, a "Gyilkosok-gyilkosok", "Nem megyünk el, amíg nem mentek el" skandálás hallható.
    Az egyik hírtelevízió által megszólaltatott Andrei Taranu politikai elemző szerint a haragos, a rendszertől megundorodott fellázadt tömegnek egyelőre nincsenek világos céljai, az emberek főleg a pénteki tragikus esemény nyomán kialakult indulatok miatt érezték úgy, hogy tüntetniük kell. Vasile Dancu szociológus úgy vélte: az életmód, a képmutatás, a társadalom minden rétegét átszövő korrupció és a tehetetlenség érzése ellen lázadnak.
    Az elemzők szerint a tüntetés sok hasonlóságot mutat a két évvel korábbi, a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás elleni demonstrációsorozattal, illetve azokkal a tiltakozásokkal amelyek a külföldön élő román állampolgárok szavazási lehetőségének korlátozását kérték számon tavaly az elnöki tisztségre pályázó Victor Ponta kormányfőn, ellenfelét Klaus Iohannist segítve hatalomra az elnökválasztáson.
    Pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 135 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban.