Emma napja van. | 2024.04.19

Országgyűlés-jogalkotás OGY - Krónika 8. rész (vadgazdálkodás)

2015-11-03 12:40:10

 

 A biológiai sokféleség megőrzését is célozza, és a vadászati jogosultságot is kezeli a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosítása, amelyet kedden kezdett tárgyalni a Ház.

    
    FM: széleskörű egyeztetés után született a javaslat
    Csaknem húsz év után, széleskörű szakmai egyeztetést és konszenzus kialakítását követően készítette el a földművelésügyi tárca a vadgazdálkodási törvény átfogó módosítását - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter expozéjában.
    Hangsúlyozta: a javaslat figyelembe veszi, hogy a vadállomány a biológiai életközösség elválaszthatatlan része, a szakszerű vadászat pedig hozzájárul az élőhely-védelemhez.
    Mint arról beszámolt, bevezetik az ökológiai és élőhelyi adottságokhoz igazodó tájegységi vadgazdálkodást, lehetőséget nyújtva a problémák helyben történő kezelésére.  
    A tájegységekkel kapcsolatos feladatokat a fővadászi rendszer koordinálja, amely integrálódik a minisztériumba. A fővadász feladata lesz a szakmai tanácsadás mellett a hatsági munka könnyítése is.
    Új elemként említette a miniszter, hogy a vadászati jogot társult vadászati jog esetében a jövőben haszonbérlet útján kell hasznosítani. Szerinte ez megszünteti a saját jogon vadászó földtulajdonosi közösségek körüli jogi anomáliákat. Ennek időtartama húsz évre terjed ki, de lehetőség lesz az időszakos felülvizsgálatra, szankcionálásra. Emellett legalább 3 ezer hektáros vadászterületet ír elő a javaslat.
    A változtatás meghatározza a tulajdonosi közösségek működtetésével kapcsolatos feltételeket is, a közös képviselők jogait és kötelezettségeit, felszámolja a kisebb földtulajdonosok kiszolgáltatottságát - jelentette ki.
    A változtatás törekvése az adminisztratív terhek csökkentése is - fűzte hozzá -, és az érdekképviselet, valamint a mintegy 3600 hivatásos vadász kérésére négyezer hektáronként írja elő teljes állású vadász alkalmazását.
    A miniszter szakmai sikerként értékelte, hogy konszenzus alakult ki az agrárkamara és a vadászkamara között is a vadkárok kezelésével kapcsolatban. A gazdálkodó vadkár 10 százalékáig köteles elviselni azokat, ha a vadgazdálkodó eleget tett vadgondozási feladatainak. Beszámolt arról is: új trófeabírálati rendszer jön létre.

    Fidesz: előremutató a javaslat
Győrffy Balázs, a Fidesz vezérszónoka előremutató elemnek nevezte a tájegységi szemlélet és a tájegységi fővadász megjelenését. A képviselő stabilitás fontosságát hangsúlyozva üdvözölte a húsz éves üzemtervi ciklus bevezetését.
    Továbbra is a földtulajdonosok jelölhetik ki a területet, amiben a hatóság segítséget nyújt - folytatta. A földtulajdonosi közösség erejét erősíti, hogy a közösségi gyűlésen területi minimumhatár nélkül bárki részt vehet - szögezte le.  A bérleti díj kilencven százalékának meg kell érkeznie  a vadászati szezon kezdete előtt  a földtulajdonosi közösség számára - emelte ki.
    A politikus optimálisnak nevezte, hogy hivatásos vadászokat kell foglalkoztatni minden négyezer hektárnyi terület után. Kijelentette, hogy komoly hangsúlyt kell fektetni a vadkár megelőzésére, ennek érdekében viszont az érintetteknek közösen kell fellépniük.

Szakmai illetve politikai problémákat lát az MSZP
Legény Zsolt, a szocialisták vezérszónoka jogosnak tartotta, hogy a vadgazdálkodási törvény egyes rendelkezéseit aktualizálják, de azt mondta, hogy az indítvány szakmai, illetve politikai problémái miatt az MSZP vagy nem támogatja azt, vagy tartózkodik majd a szavazás során.
Az MSZP szerint megkérdőjelezhető, hogy a tájegységi vadgazdálkodási rendszert az előterjesztő miért csak állami felügyelettel tudja elképzelni - tette hozzá.
    A földtulajdonosok döntési kompetenciáját a javaslat megtartja és helyes, hogy tisztázzák a tulajdonosi közös képviselő jogait és kötelezettségeit illetve azt is, hogy a haszonbérlőnek a bérleti díj kilencven százalékát előre ki kell fizetni - közölte.
    Felhívta a figyelmet, hogy hivatásos vadászból a mostaninál kevesebbre lesz szükség, mert jelenleg háromezer hektáronként kell hivatásos vadászt alkalmazni, míg a változtatás ezt négyezer hektárra növeli
    Legény Zsolt a tájegységi fővadászokra vonatkozó részt a javaslat egyik leggyengébb pontjának tartotta, ami - véleménye szerint - politikai kérdéseket is felvet, ugyanis az érintetteket a miniszter nevezi ki. Ugyancsak problémás, hogy mi lesz a hatóságok és a fővadászok kapcsolata.
    KDNP: a vadállomány is védendő kincs
    Földi László (KDNP) azt mondta, hogy közös nemzeti vagyontárgyak védelme során a vadállomány is védendő kincs. Hangsúlyozta, hogy a javaslat legfontosabb célja a vad védelméről, a vadgazdálkodásról szóló törvény átfogó aktualizálása.
    A jogszabály megváltoztatását komoly társadalmi egyeztetés keretében készítették elő - hangsúlyozta, hozzátéve: fontos a stabil gazdálkodási keretek megteremtése. Az átfogó módosítás legalapvetőbb eleme a tájegységi vadgazdálkodás bevezetése, amely azt a célt szolgálja, hogy a tájegységi területek egységbe kerüljenek - nyomatékosított.
    Megmarad a földtulajdonosok döntési kompetenciája, a területkialakítást viszont úgy szabályozzák újra, hogy annak során a vadászati hatóságnak aktív szerepe legyen. A vadkár kezelésének szabályai is változnak, így a kár tíz százalékát kell a vad természetes szükségleteként kezelni.
    A javaslat igyekszik gátat szabni a vadászterületeken történő indokolatlan kerítésépítésnek, egyszerűsödik a trófeákkal kapcsolatos adminisztráció, miközben az indítvány hangsúlyt fektet a hagyományos vadászati módok támogatására - közölte.