Emma napja van. | 2024.04.19

Országgyűlés-jogalkotás OGY - Krónika 7. rész (rendvédelmi dolgozók béremelése)

2015-11-03 12:13:35

 

A Jobbik támogatja a rendvédelmi dolgozók béremelését célzó törvénymódosítást, az LMP számos fenntartást fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban a keddi általános vitában.


    Jobbik: igen a javaslatra

    Mirkóczki Ádám, a Jobbik vezérszónoka kiemelte: örömteli, hogy a BM tartja magát az ötpárti egyeztetésekhez és az elhangzott észrevételeket igyekszik a Ház elé hozni, a kompromisszumos javaslatokat beépíteni.
    A Jobbik eddig is támogatott minden olyan javaslatot, amely a rendészeti, rendvédelmi kar tagjainak munkáját, anyagi megbecsülését szolgálja vagy előmozdítja, és ez most is így lesz - jelezte. Kérdésként vetette fel ugyanakkor a túlszolgálat és a készenlét szabályozását, és azt mondta, nem világos ezt hogyan kell érteni.
    Az évi 350 óra túlóra rengeteg, ahogy a 260 óra készenlét is - jegyezte meg, hozzátéve: ez különösen igaz, akkor ha az állomány annyira leterhelt, mint az utóbbi időszakban. A fegyelmi eljárásoknál a garanciális elemek nem olvashatók ki a javaslatból, ami adott esetben visszaélésekre adhat lehetőséget, ezért ezt a részét a javaslatnak átgondolnák.
    Teljesen egyértelmű, hogy a munkakörülmények javulnak, a korrekciók gyakorlatiasabbá teszik a javaslatot - jelentette ki az ellenzéki politikus.

    LMP: fenntartások a javaslattal kapcsolatban
    
    Schiffer András, az LMP vezérszónoka szintén üdvözölte az előzetes egyeztetéseket, és azt mondta: előrébb tartana az ország, ha korábban és más tárcák is az érdemi, pártokkal történő egyeztetés gyakorlatát folytatnák.
    Megjegyezte: a változás nélkül 2018-ra az illetmények befagynának és nem lennének emelhetők, ugyanakkora szóvá tette, hogy a túlórát az uniós maximumra emelik és nő a készenléti idő is. Értékelése szerint ezzel próbálja meg a belügyi kormányzat palástolni a súlyos létszámhiányt.
    Schiffer András szólt arról is, hogy amíg nincs szakszervezeti érdekegyeztetés a rendvédelmi szférán belül, addig az akut szociális problémák nem oldódnak meg.
    A migrációs krízisre ne egyszeri vis majorként tekintsenek, egy ország életében bármikor történhetnek olyan haváriák, amelyek a rendőri szervektől ilyen intézkedéseket kíván - mondta, hozzátéve: egyre súlyosabb gond a létszámhiány és egyre magasabb a pályaelhagyók száma is. A túlszolgálat pénzzel történő megváltását is vissza kellene állítani - mondta.
    Megjegyezte: az életpályamodell másik két ága, a biztosítási és a lakástámogatási rendszer továbbra is hiányzik. Akkor lehetne támogatni jó szívvel egy ilyen javaslatot, ha hozzájárul az emberek biztonságérzetének növekedéséhez, a dolgozói szegénység felszámolásához, de ez a javaslat nem ilyen - fogalmazott Schiffer András.

    Kónya Péter (független): kétséges a kompromisszumkészség
    
    Kónya Péter azt mondta, egyik ötpárti egyeztetésre sem kapott meghívást. Kétséges, hogy ezek az egyeztetések valóban a kompromisszumkészséget bizonyítják-e - jegyezte meg az ellenzéki politikus.
    Vannak pozitív elemei a törvénymódosításnak - mondta -, ezek között említve, hogy találtak forrást arra, a kétszeri teljesítményjuttatást már jövőre megkaphassa az állomány, és megszűnjön majd a kategóriák közötti különbségtétel. Probléma ugyanakkor, hogy "kifutóban van" a hűségpénz, és ennek elvesztése az idősebb rendőröknél havi ötvenezer forintos bércsökkenést eredményez. Az önkéntes pénztári támogatás elvonása szintén az illetményelem kiesését jelenti majd. Nem érthető, hogy a jogalkotó, miért nem konkrétan határozza meg az elrendelhető túlmunka és túlszolgálat idejét, miért csak az uniós irányelv számát idézik be - fejtette ki Kónya Péter.

    MSZP: növelni kellene a létszámot

    A szocialista Gúr Nándor szerint a létszám növelésére lenne szükség, nem a készenléti idő "mértéktelen" növelésére. Szerinte felülvizsgálatra szorulnak a munkavállalókat sújtó rendelkezések, és fontosnak tartotta azt is, hogy elektronikus módon senkinek se lehessen felmondani.
    A képviselő a munkavállalóra bízná, hogy a ledolgozott túlmunkáért cserébe anyagi ellenszolgáltatást vagy munkaidő-megváltást kér-e. Bírálta, hogy a kormányzat a hivatásosoknak biztonságot nyújtó intézkedések megvalósítását évekkel tolja ki.

    BM: megfelelő a rendőrség létszáma

    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára megerősítette: e-mailben nem lesz felmondás. Megfontolandónak tartotta az infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos ellenzéki javaslatot.
    A túlmunkát érő bírálatokra válaszul közölte: jelenleg 350 óra elrendelésére és 60 önkéntes túlórára van lehetőség évente, amelyet most mindössze hat órával növelnének meg. Kijelentette: a rendőrség rendelkezik a feladata ellátásához szükséges létszámmal, költségvetése pedig jövőre szintén megfelelő. Megerősítette: folyamatosan figyelemmel kell kísérni a migrációs helyzetet, hiszen az illegális migráció utánpótlása legalább tíz évre elegendő.

    Az elnöklő Hiller István (MSZP) az általános vitát lezárta.