Csongor napja van. | 2024.04.16

Pártok-Jobbik Vona: erőt és hitelességet kell felmutatni

2015-11-03 12:09:25

 

A Jobbik elnöke szerint erőt és hitelességet kell felmutatni pártjának ahhoz, hogy 2018-ban le tudja váltani a Fideszt. Vona Gábor ezt a Jobbik fennállásának 12. évfordulója alkalmából mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Értékelése szerint pártja nagy utat járt be, egy egyetemi ifjúsági szervezetből egy "minden oldalról támadott" párttá, a Fidesz egyetlen érdemi kihívójává vált.
    A Jobbik ma már nem rétegpárt, kiegyensúlyozott a szavazóbázisa, a néppártosodási folyamat sikeres - fűzte hozzá, kiemelve az időközi választásokon elért eredményeket.
    Közölte azt is, hogy egyre több értelmiségi, művész, sportoló, tudós áll a Jobbik mellé, ami kulcsfontosságú a kormányzóképesség szempontjából, ugyanakkor Magyarországon még sokan félnek attól, hogy egy ellenzéki párt mellé álljanak.
    Vona Gábor különbséget tett a 20. és a 21. századi pártok között, előbbiek közé a Fideszt és az MSZP-t, utóbbiak közé a Jobbikot és az LMP-t sorolva.
    Ez nemcsak generációs, hanem politikai attitűdbeli különbség is - mondta, kifejtve, hogy a Fidesz és az MSZP felesleges megosztottságot teremtett, és Magyarország akkor lehet sikeres, ha ezt meg tudja szüntetni.
    A Jobbik elnöke az új politikai közép igényét is megfogalmazta, ami szerinte modern, néppárti, konzervatív politikát képvisel. Azt mondta, ez nem azt jelenti, hogy a Jobbik középre tart, inkább a társadalom közelít a Jobbikhoz.
    A jobb- és baloldal lényegében megszűnt, nincs mögöttük tartalom - vélekedett.
    A pártelnök szerint egyre többször bebizonyosodik programjukról, hogy amit "korábban megmosolyogtak, az az ország megmentésére képes". Példaként a migránsválságot hozta.     A kormányváltáshoz szerinte erőt, szervezettséget kell felmutatni, el kell végezni "az apró munkát" is, és hitelesnek kell lenni. Egyik kulcskérdésként hivatkozott a korrupcióra, amely szerinte a legkellemetlenebb a kormánypártoknak.
    "Amikor már Kovács Béla ügye Európa legnagyobb korrupciós botrányává válik, akkor azt gondolom, hogy elgurult a gyógyszer" - fogalmazott a kormánypárti válaszokra utalva.
    Vona Gábort kérdezték arról, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a parlamentben az állami földek értékesítésére vonatkozóan azt mondta a Jobbik azóta áll a nagybirtok oldalán, amióta a nagybirtokos Simicska Lajos médiája a pártot népszerűsíti.
    Azt felelte: nem érzi ezt a támogatást, és nehéz volna azt feltételezni, hogy annak alapján alakították ki álláspontjukat földügyben, hogy behívják-e őket a Hír TV-be vagy ír-e róluk a Magyar Nemzet.