Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdte működését a bródi téliesített tranzitközpont Horvátországban

2015-11-03 11:32:28

 

Megkezdte működését a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpont, ahova már a reggeli órákba ezer migráns érkezett. Ők még korábban lépték át a szerb-horvát határt Bapska körzetében - mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak kedden.

    Kijelentette: ezzel egyidejűleg lezárják a Berkasovo-Bapska áteresztési pontot, és megszüntetik a regisztrációt is a kelet-szlavóniai opatováci sátortáborban, amelyen eddig 300 ezer illegális bevándorló haladt át.
    Hozzátette: délután a szerbiai Sidről is várnak két vonatot, amely megállás nélkül, közvetlenül Bródba szállítja majd a migránsokat. Opatovácon jelenleg kétezren tartózkodnak, a nap folyamán pedig őket is átszállítják a tranzitállomásra.
    A miniszter arról is beszámolt, hogy a migránsok gyors ellátást kapnak, majd a regisztráció után rövid időn belül Szlovéniába viszik őket.
    "Feltorlódás esetén a téliesített tranzitközpont ötezer főt tud ellátni" - hangsúlyozta.
    A bródi befogadóállomás két szárnyból áll, és öt-öt ezer főt képes befogadni. Míg az egyik szárnyban elszállásolják az embereket és ellátást kapnak, addig a másik szárnyat kitakarítják, és előkészítik a következő ötezer fő fogadására. A tábor területén büfé, pénzváltó és egy tízágyas kórházi sátor is működik. Az ágyakkal felszerelt fűtött sátrak mellett, hideg és meleg vízzel felszerelt zuhanyzók is találhatók. A menekülttábort két hét alatt építette fel a horvát hadsereg.