Gedeon napja van. | 2024.03.28

MLP: kik azok, akik személyi biztonsági tanúsítványt kaptak a Századvégnél?

2015-11-03 11:29:50

 

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke írásbeli kérdéseket nyújtott be annak kiderítésére, hogy a Századvégnek kik azok a munkatársai, akik személyi biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek, ezért a minősített iratokba is beletekinthetnek - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján a párt gazdaságpolitikusa.

 

    Bodnár Zoltán azt mondta, szeretnék tudni, hogy a cég munkatársai közül meghívtak-e valakit kormányülésre. Emellett arra is kíváncsiak, hogy a korábban a Századvégnél dolgozó G. Fodor Gábor, aki jelenleg a 888.hu portál főszerkesztő-hírigazgatója, rendelkezik-e ilyen minősítéssel.
    A politikus emlékezetett arra, hogy Fodor Gábor kezdeményezésére az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jövő héten napirendre tűzi az ügyet.
    Hangsúlyozta, hogy Fodor Gábor májusban írásbeli kérdéssel fordult Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, akitől azt kérdezte, hogy a Századvég alapítvány munkatársai közül kik rendelkeztek személyi biztonsági tanúsítvánnyal, és az alapítványnak van-e telephelybiztonsági tanúsítványa. Hozzátette, hogy a miniszter válasza szerint az alapítvány és annak 21 munkatársa 2013 novemberében kapta meg a szükséges minősítést.
    Pintér Sándor belügyminiszter viszont azt válaszolta egy kérdésre, hogy a telephelybiztonsági tanúsítványt 2014. február 5-én adták ki, a cég kilenc munkatársa 2013. október 21-én, további 12 kollégájuk pedig 2014-ben kapta meg a szükséges minősítéseket.
    Bodnár Zoltán kérdésesnek nevezte, hogy 2013. október 21-ét megelőzően milyen stratégiai anyagokat készítettek a Századvég dolgozói a kormányzati szervek részére, és ezek elkészítéséhez felhasználtak-e minősített adatokat.
    Ha igen, akkor bűncselekményt követtek el, mert visszaéltek a minősített adatokkal, ahogy bűncselekményt követtek el azok is, akik ilyen adatokat a rendelkezésükre bocsátottak - jelentette ki.
    Ha a 2013. október 21. előtt született tanulmányok nem használtak fel kormányzati dokumentumokat, minősített adatokat, akkor az a kérdés, hogy milyen minőségű az a stratégiai anyag, amelyik csak a bárki számára elérhető információkat használja fel - folytatta.