Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: szegénység, bevándorlás, korrupció)

2015-11-03 10:05:54

 

A szegénység mértékéről, az illegális bevándorlásról és a korrupcióról volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

 

    
    MSZP: a társadalom 38 százaléka vagyis szegénységben él
    
    Korózs Lajos (MSZP) a szociális munka közelgő nemzetközi napja alkalmából beszélt arról, hogy különböző felmérések szerint elszomorító kép rajzolódik ki Magyarországról, a társadalom 38 százaléka deprivációban, vagyis szegénységben él, míg 21 százaléka súlyos deprivációban él. Rámutatott, hogy a társadalom 75 százaléka nem tud egy váratlan kiadást finanszírozni.
    A gyalázat napjának nevezte, hogy a népjóléti bizottság hétfői ülésén a kormánypárti többség nem támogatta a nemzeti minimumról szóló, a gyermekéhezés felszámolására irányuló javaslatot. Azt is bírálta, hogy a bizottság fideszes elnöke, "Selmeczi Gabriella azt üzente, hogy a gyerekek egyenek rezsicsökkentést".
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a képviselő csak azt felejtette elmondani, hogy az elmúlt években csökkent a szegénységben élők száma. Hozzátette: 240 ezerrel kevesebb ember van kitéve a társadalmi kirekesztés kockázatának. Szerinte a szocialisták kormányzása alatt rosszabb volt a helyzet.
    A nemzeti minimum javaslattal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nem költségvetési minimumot, hanem a maximumot nyújtja. Szerinte a képviselő nem tud olyan kormányt mondani, amely a gyermekétkeztetésre többet költött volna, mint a Fidesz-KDNP. Kifejtette: a szocialisták 28 milliárd forintot költöttek erre a célra, míg idén 58 milliárd, jövőre 70 milliárd lesz gyermekétkeztetésre.
    
    KDNP: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz
    
    Firtl Mátyás (KDNP) az illegális bevándorlás kapcsán beszélt arról, hogy a jog szerint is menekültek menedéket találnak Magyarországon, de jogos elvárás, hogy betartsák a törvényeket, mint ahogy azt valamennyi menekült megtette 1956-ban. Megerősítette a kormánypárti álláspontot, hogy egyetlen gazdasági bevándorlót sem kíván az ország befogadni.
    Amellett is állást foglalt, hogy a nemzetállam biztosítja a demokrácia alapértékének, a közjónak a védelmét; Európában össze kell fogni, mert csak úgy lehet megfékezni a migránsválságot. Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz - hangoztatta.
    Rétvári Bence válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök talán az egyetlen politikus az EU-ban, aki hosszú ideje ugyanazt az álláspontot képviseli az üggyel kapcsolatban.
    Hangsúlyozta, most már a külső határok megvédését mindenki fontosnak tartja, csak másképp hívja a kerítést.
    Hozzátette azt is, hogy a Magyarország továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat.
        
    Jobbik: dupla büntetés kell a politikusbűnözőkre
    
    Staudt Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy többször is feljelentést tettek korrupciós ügyek miatt, de feljelentéseiket elutasították, holott szerinte Magyarországon az államadósság 2,5-szeresét lopták el.
    Szóvá tette, hogy politikusok 15-20 éves legális jövedelmüket meghaladó értékű lakásokban élnek, illetve a piaci ár többszöröséért kelnek el közbeszerzések. Az előző kormány alatt a BKV-nál több száz milliós végkielégítéseket fizettek ki - jegyezte meg. 
    Az ellenzéki politikus független ügyészséget követelt, illetve azt, hogy dupla büntetést kell a politikusbűnözőkre kiszabni, és az ő általuk elkövetet bűncselekményeknek nem szabadna elévülniük.
    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, Magyarország demokratikus jogállam, senki nem állhat a törvények felett, aki a törvényeket megszegi viselnie kell a következményeket.
    Kijelentette, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupciós bűncselekményekkel szemben. 
    Rámutatott arra, hogy EU 2011-es antikorrupciós jelentése szerint Magyarország azon országok közé tartozik, ahol legnagyobb csökkenést mutatja a közigazgatáson belüli korrupció.