Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: a kormány segít az Astra Biztosító károsultjain

2015-11-03 10:04:57

 

A kormány segít a csődbe ment román Astra Biztosító károsultjain, akik az adóhivataltól kérhetik vissza a nekik visszajáró baleseti adót - erről a nemzetgazdasági miniszter nyújtott be módosító javaslatot az Országgyűlésnek.

 

    A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi, MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint, bár a baleseti adóról szóló törvény garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót, a csődbe ment Astra Biztosító nem fizette vissza az ügyfeleknek a pénzt. (Az érvényes szabály lényege az, hogy ha a biztosítási díj visszajár, akkor a biztosítónak a baleseti adót is vissza kell fizetnie.)
    Kiemelik: a kormány nem hagyja, hogy az Astra mintegy 180 ezer magyar ügyfelét a biztosító mulasztása miatt kár érje. Erkölcsi kötelessége a kormánynak, hogy ami a törvény alapján visszajár az állampolgároknak, azt meg is kapják, még akkor is, ha egy csődbe ment külföldi biztosító helyett kell fizetni - fogalmaz a közlemény.
    Közölték, amennyiben a gazdasági tárca javaslatát az Országgyűlés elfogadja, a károsult Astrások a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhetik az adóhivataltól. A kérelemben a személyes adatok mellett a biztosítási szerződés kötvényszámát is fel kell feltüntetni, és azt a bankszámlaszámot vagy postai címet, ahova a visszajáró adó kifizetését kéri a csődbe ment cég volt ügyfele.
    Azért, hogy a károsult astrások mielőbb megkapják a nekik visszajáró pénzt, a rendelkezés már a kihirdetését követő nap hatályba is lép. A kifizetéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kérelem beérkezését követő 30 napon belül teljesíti - olvasható a tárca közleményében.
    A román pénzügyi felügyelet (ASF) augusztus 26-án nyilvánította fizetésképtelenné a Magyarországon is működő Astra biztosítótársaságot, megvonta működési engedélyét és csődeljárást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A társaság Magyarországon többek között kötelező gépjármű felelősségbiztosításokat kötött nagyobb számban.