Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló szabályozás

2015-11-03 09:12:52

 

Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek - egyebek mellett ezekről döntött kedden az Országgyűlés a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály módosításával.

    A módosításokat 111 igen, 28 nem szavazattal, 32 tartózkodás mellett fogadták el.
    A változás fontos eleme, hogy személyautók és motorok esetében a díjköteles alkatrészek - például gumi, akkumulátor, kenőolaj, elektronikai berendezések - után a termékdíj átalány alapon megfizethető. Ez közel 1200 gazdálkodót, gépjárműgyártókat és forgalmazókat érint.
    A parlament pontosította a szankciórendszert és bővítette az értelmező rendelkezéseket is. E szerint a nem szabályozott esetekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadók.
    A jogszabály-módosítás az egyéni hulladékkezelést választókat is érinti, az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget felváltja az évente egyszeri előlegbevallási és -megfizetési, majd a tárgyévet követő éves elszámolási kötelezettség.
    A jogszabály emellett már a külföldi, de hazai áfaregisztrációval rendelkező értékesítők termékdíjfizetési kötelezettségét is rögzíti online értékesítés esetén.
    V. Németh Zsolt, a földművelési tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára korábban azzal indokolta a módosításokat, hogy a gazdálkodók és a hatóságok azonosan értelmezzék és alkalmazzák a szabályokat, s csökkenjenek az adminisztratív terhek, különösen az egyéni hulladékkezelők esetében.