Emma napja van. | 2024.04.19

Migránsok egy csoportja Bosznián keresztül próbált meg Horvátországba jutni - FRISSÍTETT

2015-11-02 16:55:14

 

Migránsok egy csoportja Bosznia-Hercegovinán keresztül próbált meg Horvátországba jutni. A reggeli sajtóértesülésektől eltérően nem tíz, hanem négy kurd határsértőt tartóztatott fel a horvát rendőrség a Plitvicei-tavak közelében - erősítette meg az MTI-nek hétfőn a gospici rendőrség.

 

    A férfiak Dél-Szerbiából a hegyeken keresztül érkeztek Boszniába, busszal Szarajevóba utaztak, és onnan tovább az ország nyugati részébe, Bihac felé indultak, majd a Plitvicei-tavak közelében, Licko Petrovo Selónál lépték át illegálisan a boszniai-horvát határt. Elmondásuk szerint a szír-török határvidékről indultak, és húsz nap alatt tették meg az utat. Olaszországba, majd onnan Franciaországba, végül Angliába akarnak eljutni - mondta egyikük. 
    A szabálysértésért előállított határsértőket gyorsított eljárásban hétfőn délután bíróság elé állítják, és valószínűleg még a nap folyamán kitoloncolják őket az országból. 
    A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 303 ezer migránst vettek nyilvántartásba, többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, többnyire Bapska körzetében. Keddtől a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a szerbiai Sidről vonattal közvetlenül Bródba (Slavonski Brod), a téliesített tranzitközpontba szállítják a horvát hatóságok, majd rövid időn belül Szlovéniába viszik tovább őket. 
    A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 126 370 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Vasárnap 7611, hétfőre virradóra újabb 2132 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. 
    Horvátországgal és Ausztriával folyamatos az egyeztetés. A szlovén hatóságok egy helyen, Dobován engedik be a migránsokat az országba, és ugyancsak egy határátkelőn, Sentiljnél engedik ki őket. Utóbbinál egy ideiglenes vasútállomást is kialakítottak, hogy ne kelljen a migránsoknak a településen keresztül a tranzitközpontig gyalogolniuk. A vonat így közvetlenül a határhoz közeli tábor mellett áll meg. 
    Reggel hat órakor valamivel több mint ötezer illegális bevándorló tartózkodott Szlovénia különböző befogadóállomásain, közülük legtöbben, 4300-an az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontban.