Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pénzügy-BÉT Októberben jelentősen nőtt a BÉT forgalma

2015-11-02 14:38:04

 

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) októberben 7,1 milliárd forintos napi átlagforgalommal forogtak a részvények, ami közel 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A tőzsdetagok rangsorát a Concorde Értékpapír Zrt. vezette, míg a második és a harmadik helyen az Equilor Befektetési Zrt. és az Erste Befektetési Zrt. állt - közölte a tőzsde a honlapján hétfőn.

    A BÉT azonnali piacának forgalma októberben meghaladta a 155 milliárd forintot, amelyből a részvények több mint 148 milliárd forintot tettek ki. A 7,1 milliárdos napi átlagforgalom 7,8 százalékkal haladta meg a szeptemberit, az előző év azonos időszakáét pedig 26,9 százalékkal.
    A közleményben kiemelték az október végi OTP aukciót, amelyen több mint 14 millió darab részvényt értékesítettek a BÉT aukciós rendszerén keresztül összesen 75 milliárd forint értékben. Hozzátették, hogy az így született üzletkötések jogilag tőzsdén kívüli ügyleteknek minősülnek, így ezek a tranzakciók nem számítottak bele a tőzsdei kereskedési statisztikába. Fontos esemény volt továbbá októberben, hogy a Waberer's és a Duna House részvényei felkerültek a BÉT terméklistájára.
    A származékos piacon több mint 750 ezer kontraktus cserélt gazdát 238 milliárd forint értékben, ami tavaly októberhez képest 33 százalékos emelkedés, az előző havi forgalomtól viszont 2,5 százalékkal elmarad.
    A befektetési szolgáltatók közül a részvénypiaci forgalom alapján az első helyen az előző hónaphoz hasonlóan a Concorde Értékpapír Zrt. végzett, 58 milliárd forintos forgalommal, amivel 19,6 százalékos piaci részesedést szerzett. A második helyre az Equilor Befektetési Zrt. lépett 16,8 százalékos részesedéssel, míg a harmadik helyen az Erste Befektetési Zrt. végzett 14,7 százalékos részesedéssel. A rangsor negyedik és ötödik helyén a WOOD & Company és a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állt 14,5, illetve 10,4 százalékos részesedéssel - ismerteti közleményében a BÉT.