Andrea napja van. | 2024.04.18

Illegális bevándorlás - Osztrák külügyminiszter: fel kell hagyni az üdvözlő politikával

2015-11-01 10:37:35

Kurz úgy vélte, hogy Ausztria elérte befogadóképességének határát, de szerinte ugyanez mondható el Németországról, vagy Svédországról is.
    Ez egy olyan helyzet, amely nem tartható tovább - jelentette ki. 
    A politikus a nyilatkozatban arra is kitért, hogy szerinte az uniós csúcson még mindig sokan voltak azok az állam- és kormányfők, akik azzal áltatják magukat,  hogy megállítható a menekültáradat. 
    Kurz kijelentette, amennyiben Németország lezárja határait, Ausztriának is így kell tennie. 
    Úgy vélte: most az uniós külső határokat kellene védeni. 
    Amennyiben ez nem történik meg, úgy egyre több állam fog saját maga intézkedni - mondta az osztrák külügyminiszter, és arra figyelmeztetett, hogy már nincs sok idő a cselekvésre. 
    Ausztriában folyamatosan zajlik a menekültszállítás a déli határrészről a német-osztrák határhoz. Még éjszaka is indult menekülteket szállító busz a Stájerországban található spielfeldi átkelőtől. 
    Éjjel 2300-an gyűltek össze Spielfeldnél, a szomszédos Bad Radkersburgnál nem történt határátlépés éjszaka, azonban reggel már 650-en voltak a településen. Szombaton Grazban kétezren, a városhoz közeli Feldkirchenben 400-an éjszakáztak. Stájerországba vasárnap is ezreket várnak. 
    Az osztrák-bajor határszakasz három átkelőjéhez, Wegscheid, Neuhaus am Inn és Simbach am Inn településekhez 4500-an érkeztek szombaton, a Salzburghoz közeli Freilassing átkelőnél kétezren hagyták el Ausztriát. 
    Az osztrák belügyminisztérium szerint naponta 8-9 ezer ember érkezik Szlovéniából Ausztriába, egy héttel ezelőtt csupán 4-5 ezer volt az osztrák-szlovén határt átlépők száma.