Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2015-10-30 14:12:38

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Skandináv-félszigettől Közép-Európán, valamint a Kelet-európai-síkságon át egészen Dél-, Délkelet-Európáig anticiklon helyezkedik el. A magasnyomás peremén általában sok a felhő, helyenként csapadék is előfordul; nyugaton az eső esik, északkeleten havazik. A középső tájakon azonban a hajnali párásság, köd feloszlása után túlnyomóan derült, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Izlandtól a Brit-szigeteken át a Pireneusi-félsziget nyugati részéig egy hosszan elnyúló frontálzóna alakítja az időjárást. Arrafelé általában erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső. Kontinensünk északkeleti területe fölött is sok a felhő, több helyen esik a hó. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északkeleti részén többnyire 0 és +10 fok között alakul, de az Urál előterében mindössze -1, -3 fokot mérnek. Európa más vidékein enyhébb az idő, a kora délutáni órákra általában 10 és 19 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a legdélebbi tájakon 20, 24 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását továbbra is a keleti anticiklon alakítja, az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------
    Pénteken a most még felhősebb keleti tájakon csökken a felhőzet, ott is egyre többfelé kisüt a nap. Éjszaka párássá válik a levegő, főként északon és nyugaton, néhol délkeleten foltokban köd képződik. Szombaton a ködfoltok a reggeli, kora délelőtti órákban feloszlanak, és az ország nagy részén túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, legfeljebb északnyugaton maradhat meg tartósabban az alacsonyszintű felhőzet. Csapadék nem várható. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, csak szombaton délnyugaton élénkül meg a keleti szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 10 és 16 fok között alakul.