Gedeon napja van. | 2024.03.28

Új határátkelőt nyitottak Salzburgnál

2015-10-30 13:34:50

 

A német hatóságokkal egyeztetve új határátkelőt nyitottak a salzburgi Oberndorfnál, ahol a menekülteket fogják átengedni Németországba - értesült a Die Presse című osztrák lap pénteken.

    A menekültek szállítását koordináló bécsi illetékes szerint már pénteken odairányítanak menekülteket, azonban azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hányat. A Salzburgtól északra fekvő településről a menekültek egy kis hídon átmenni a németországi Laufenbe.
    Az új átkelő a tiroli Kufstein, a felső-ausztriai Kollerschalg, Braunau és Achleiten valamint a salzburgi Freilassing után a hatodik lesz a sorban, amelyen Ausztriából Németországba mehetnek a migránsok.
    A felső-ausztriai Kollerschlagnál ezer ember befogadására alkalmas óriássátrat állítanak fel, hasonló befogadóhelyet terveznek a Passautól húsz kilométerre fekvő Schärdinghez is.
    A lap beszámolt arról is, hogy a németországi, a bajor tartományi és a felső-ausztriai rendőri vezetők találkozóján a német illetékesek kijelentették, nem akarnak továbbra sem óránként 50-nél több embert átengedni a határon. A felső-ausztriai rendőrségi szóvivő szerint már az is könnyebbség lenne, ha Németország közvetlenül beengedné területére a menekültszállító buszokat.
    Az osztrák illetékes hatóság tájékoztatása szerint korábban húsz, azonban jelenleg napi tíz vonat szállít összesen csaknem ezer menekültet Németország felé.
    A belügyminisztérium szerint naponta 8-9 ezer ember érkezik Szlovéniából Ausztriába, egy héttel ezelőtt csupán 4-5 ezer volt az osztrák-szlovén határt átlépők száma.
    A nyugodt csütörtök éjszaka után pénteken kora reggel 4200 menekült tartózkodott a stájerországi Spielfeld határátkelőnél. A menekülteket fűtött sátrakban tudták elhelyezni. A szomszédos Bad Radkersburg településnél nem lépte át senki sem a határt. Passaunál csütörtökön ötezer ember érkezett Németországba.
    Ausztriába idén eddig 63 ezer menekültkérelmet nyújtottak be. A legfrissebb adatok szerint idén már csaknem 26 ezret elbíráltak, arról azonban nincsenek adatok, hogy hány kérelmet fogadtak el ezek közül. A kérelmek közül a legtöbb szíriai és afganisztáni állampolgároktól érkezett. Az osztrák menekültügyi hivatal (BFA) számításai szerint 2015-ben több mint 30 ezer, 2016-ban pedig mintegy 50 ezer kérelmet bírálnak majd el összesen.