Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bűnügy-sport Vádat emelt az ügyészség a KSE-ügyben

2015-10-29 09:36:57

 

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség hat emberrel szemben a KSE-ügyben - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

    Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a 2009-ben a kecskeméti önkormányzat többségi tulajdonrészével létrehozott cég működtette a város élvonalbeli férfi kosárlabda, kézilabda és röplabda szakosztályait. Az éves szinten több tízmilliós, túlnyomórészt önkormányzati támogatásból működő vállalkozás alapításkori marketing igazgatójának felkérésére vállalta el egy helybeli lakos a formális ügyvezetői feladatokat, úgy, hogy a ténylegesen irányítás nem az ő kezében lesz.
    Az alapításkori marketing igazgató a sportolók járandóságának kifizetésre kidolgozott egy szerződéses konstrukciót: a részben külföldi versenyzőket minimálbéren foglalkoztatták, javadalmazásuk érdemi részét "arculatátviteli szerződésekkel" fizették ki, mivel a közterhek megfizetéséhez megfelelő anyagi fedezettel nem rendelkeztek.
    Három vállalkozás 2009 és 2011 között fiktív számlákat állított ki marketing és reklámtevékenységről a KSE Kft.-nek. A számlák átutalt ellenértékét a cégvezetők készpénzben felvették, majd visszajuttatták a KSE Kft. ügyvezetőjének, aki azután a sportolók járandóságát a munkaszerződésben járó juttatásokon felül - az adók kikerülésével - készpénzben kifizette. A teljesítés nélkül kifizetett számlák összértéke 425 millió forint volt.
    A vádirat szerint az ügyvezető a bűncselekményt az alakuláskori marketing igazgató felbujtására és közreműködésével követte el, a cég könyvelője tudtával, aki közreműködött a valótlan tartalmú könyvelés elkészítésében. A három beszámlázó cég ügyvezetője bűnsegédként járult hozzá a hűtlen kezelés elkövetéséhez.