Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szíria - Irán elfogadta a meghívást a Szíria jövőjéről szóló nemzetközi tárgyalásokra - FRISSÍTETT (új: francia közlemény)

2015-10-28 18:37:11

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter helyetteseivel együtt részt fog venni a Szíria jövőjéről Bécsben tartandó nemzetközi tárgyalásokon, amelyekre előzőleg Oroszország javaslatára meghívást kapott - jelentette szerdán az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség egy külügyi szóvivőre hivatkozva. A francia diplomácia Bassár el-Aszad elnök távozásának "pontos menetrendjét" készíti elő a találkozóra.

    Diplomáciai források szerdai közlése szerint a csütörtökön kezdődő megbeszéléseken Iránon, az Egyesült Államokon, Szaúd-Arábián, Oroszországon és Törökországon kívül előreláthatólag Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, az Európai Unió, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom képviselői is részt vesznek.
    Amerikai hivatalos személyek kedden közölték, hogy a szíriai rezsim legszorosabb szövetségesének számító Irán is meghívást kapott a megbeszélésekre. Teherán bevonása fordulatot jelent az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a több mint négy éve tartó szíriai polgárháború lezárására és a szíriai elnök elmozdítására irányuló stratégiájában.
    Az amerikai diplomácia a gesztust megelőzően napokig tartó bizalmas tárgyalásokat folytatott a partnerországokkal, egyebek között Irán regionális riválisával, Szaúd-Arábiával.
    Irán meghívását a tárgyalásokba bírálta a Nyugat támogatását élvező mérsékelt szíriai ellenzék egyik vezetője. Hisam Marva, a Szíriai Nemzeti Koalíció alelnöke az al-Arabíja arab hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Irán részvétele akadálya lehet a konfliktus politikai úton való megoldásának. Megfigyelők ugyanakkor rámutatnak, hogy minden eddigi közvetítési kísérlet kudarcba fulladt Szíriában.
    A Fehér Ház keddi tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király telefonon tárgyalt egymással, és elkötelezte magát a szíriai mérsékelt ellenzéknek nyújtott támogatás megnövelése, valamint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban való együttműködés folytatása mellett.
    Franciaország nyugati és arab szövetségeseivel együtt azt szeretné, ha Bécsben "pontos menetrend" születne Bassár el-Aszad távozásáról - közölte szerdán Laurent Fabius francia külügyminiszter. 
    A francia diplomácia kedden esete erről egyeztetett Párizsban nyugati és arab szövetségeseivel. A megbeszélésen részt vett Törökország, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, valamint Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Katar képviselője. 
    "A politikai átmenet módozatairól egyeztettünk, Bassár el-Aszad távozásának garantálásával, pontos menetrendben" - olvasható Laurent Fabius közleményében. "A hasznos megbeszélés a bécsi találkozók előkészítésére szolgált, amelyeken magam is részt veszek" - tette hozzá. 
    A szíriai elnök távozásának kérdésén túl a párizsi egyeztetés résztvevői "egyetértettek abban, hogy folytatni kell az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) elleni harcot Szíriában, a mérsékelt szíriai ellenzék támogatás mellett, amelynek szerepét a jövőbeni tárgyalásokon is hangsúlyozzuk" - közölte a francia külügyi tárca. 
    Laurent Fabius azt is jelezte, hogy orosz kollegájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetésén megemlítette, hogy Párizs hamarosan határozatjavaslatot nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsában az úgynevezett hordóbombák betiltására. A szíriai rezsim által a lázadókra nagy mennyiségben ledobott, robbanóanyaggal és fémhulladékkal megtöltött olaj- vagy gáztartályok több ezer civil áldozatot szedtek.