Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német belügyminiszter: az afgánoknak otthon kell maradniuk

2015-10-28 14:42:02

 

Maradásra és hazájuk felépítésére szólította fel Afganisztán állampolgárait a német belügyminiszter szerdán Berlinben. Thomas de Maiziere elfogadhatatlannak nevezte az afgán menedékkérők nagy számát, és jelezte: az afgánoknak nem érdemes arra számítaniuk, hogy menekült státust kapnak Németországban.

 

    A német sajtó már szeptember végén beszámolt arról, hogy a kormány egy Afganisztánból induló súlyos menekülthullámtól tart, főleg azért, mert az afgán hatóságok az év eleje óta újfajta, biometrikus útlevelet adnak a kérelmezőknek, és a szabadabb mozgást biztosító okmánnyal havonta tízezrek indulnak útnak.
    Thomas de Maiziere a szerdai kormányülés után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy októberben és a január-októberi időszakot együttvéve is az afgán kérelmezők alkotják a menedékkérők második legnagyobb csoportját, ami "elfogadhatatlan", különösen azért, mert már a fővárosból, Kabulból is érkeznek menedékkérők, és az afgán középosztályból is egyre többen fordítanak hátat hazájuknak.
    A német és az afgán kormány közös meggyőződése, hogy "az afgán fiataloknak és a középosztálybeli családoknak hazájukban kell maradniuk, és fel kell építeniük országukat" - hangsúlyozta a belügyminiszter.
    Németország "nagyon nagy összegeket" fordít Afganisztán támogatására, és német rendőrök és katonák dolgoznak a közbiztonság megerősítésén, ezért "elvárható, hogy az afgánok otthon maradjanak" - tette hozzá.
    Kiemelte: a közép-ázsiai országból Németországba vándorló embereknek nem érdemes azzal számolniuk, hogy mind menedékjogot kapnak, de arra sem, hogy úgynevezett befogadott státust szereznek.
    Thomas de Maiziere elmondta: a berlini és a kabuli vezetés azon dolgozik, hogy az eddiginél jóval több menedékkérőt telepítsen haza Afganisztánba.
    Szavai alapján elképzelhető, hogy nemcsak az újonnan érkező menedékkérőket utasítják el, hanem felülvizsgálják a befogadott - elutasított, de például egészségi okból nem kitoloncolt - menedékkérők ügyeit is. Ez a Pro Asyl nevű, menekültügyre szakosodott emberi jogi civil szervezet becslése szerint azt jelentheti, hogy rövidesen hazaszállítanak 7 ezer hosszabb ideje Németországban tartózkodó afgánt.
    Thomas de Maiziere mindazonáltal azt is elmondta: a kormány természetesen tisztában van azzal, hogy Afganisztán nem annyira biztonságos, mint sok más állam, ezért nem is tervezik, hogy a biztonságos származási országok közé sorolják, az afgán állampolgárok menedékjogi kérelmeit pedig a szokásos rendben, a kérelmező helyzetének alapos tanulmányozásával bírálják el.
    Hozzátette, hogy a kormány az afgánok ügyeitől függetlenül arra számít, hogy az év végéig hátralévő hetekben jelentősen emelkedik a hazatelepített - kitoloncolt - és az önként hazatérő menedékkérők száma. A múlt hét végén életbe lépett menekültügyi reformcsomag révén a tartományok az eddiginél jóval következetesebben tudják végrehajtani az ország elhagyására kötelező hatósági határozatokat - tette hozzá.
    Az illetékes hatóságnál - a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) - végrehajtott szervezeti fejlesztések révén az ügyhátralék is nagymértékben csökkenhet. A BAMF munkatársai különösen a biztonságos származási országok közé tartozó nyugat-balkáni államokból érkezett kérelmezők ügyeire összepontosítanak.
    Ez azt jelenti, hogy "több tízezer nyugat-balkáni embernek kell elhagynia Németországot" - jelentette ki Thomas de Maiziere. Elmondta, hogy a napokban Albániába látogat, hogy megvizsgálja, miként fogadják a hazatelepített albánokat.
    Az idén eddig nagyjából 11 ezer embert szállítottak haza a kitoloncolások végrehajtásáért felelős tartományi hatóságok. További 27 ezer ember a német állam pénzügyi támogatásával, újrakezdési segélyével tért vissza hazájába, és szintén jelentős számú kérelmező önként, külön segítség nélkül hazatért - mondta el a német belügyminiszter.