Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy elnökjelöltet kizárt a FIFA

2015-10-28 12:17:50

 

Kizárták a korábbi válogatott labdarúgó, a Trinidad és Tobagó-i David Nakhidot a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöki posztjáért folytatott versenyből, így már csak hét jelölt van.

    A FIFA honlapján szerdán délelőtt megjelent közlemény szerint hét elnökjelölt - Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember; a libériai Musa Bility; illetve az UEFA elnöke, Michel Platini - nyújtott be érvényes jelentkezést a hétfő éjféli határidőig.
    A közzétett névsorból kiderül, hogy a trinidadi David Nakhid beadványát nem fogadták el, mert - a szabályokkal ellentétben - egy olyan szövetség ajánlását is mellékelte, amely korábban már egy másik jelöltet is támogatott. A jelöltté váláshoz a nemzetközi szövetség öt tagszervezetének ajánlására volt szükség.
    A FIFA etikai bizottsága ellenőrizni fogja a pályázók feddhetetlenségét, ezt követően válnak hivatalosan is a február 26-án esedékes voksolás jelöltjeivé.
    A szerdai közlemény részletesen kitér arra, hogy a FIFA ideiglenes választási bizottsága egyelőre nem vizsgálja Michel Platini pályázatát, mert az európai szövetség elnökét az etikai bizottság korábban 90 napra eltiltotta mindennemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Amennyiben a felfüggesztését feloldják, vagy lejár, a testületnek döntenie kell majd arról, hogy a francia sportvezető is jelölt maradhat-e.