Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: föld csak azé lesz, aki megműveli

2015-10-27 14:55:46

 

A magyar föld sem spekulánsoknak, sem nagybirtokosoknak nem eladó, föld csak azé lesz, aki megműveli - reagált a Fidesz-frakció az állami földek eladását bíráló LMP-s Sallai R. Benedek szavaira.

 

    A politikus kedden arról beszélt, hogy az LMP szerint nem csak azoké lesz az állam által árverésre kínált termőföld, aki megműveli, és nem is a kisgazdálkodók lesznek a privatizáció nyertesei.
    "Ha az övé már nem lehet, akkor a magyar földműveseké se legyen" - a Fidesz-frakció szerint "erről a sértettségről szól a korábban még közel háromezer hektáros nagybirtokot szerezni akaró" Sallai R. Benedek politikája.
    A kormánypárti képviselőcsoport az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a magyar földet a külföldi spekulánsok veszélyeztetik, akik Romániához hasonlóan itt is fel akarják vásárolni a termőföldeket, az ellenzék pedig ezeknek a külföldi spekulánsoknak az érdekeit védi, a kormány azonban meg fogja védeni a magyar földet.
    A most értékesítésre kijelölt, zömében 10 hektár alatti állami termőföldeket is csak helyben lakó - legfeljebb 300 hektárral rendelkező - földművesek vehetik meg nyílt árveréseken, kizárólag piaci áron - sorolták a feltételeket, hozzátéve azt is, hogy az értékesített földekre húszéves eladási tilalom és állami elővásárlási jog lesz kikötve.
    Az érvényben lévő földbérleti szerződéseket az eladás nem befolyásolja, ameddig a gazdák bérleti szerződése tart, addig művelhetik a földet, függetlenül az eladás tényétől - közölték.