Tivadar napja van. | 2024.04.20

Nemzetbiztonsági bizottság: a szolgálatok terrorveszélyt is feltártak

2015-10-27 13:05:41

 

Terrorveszélyt is feltártak a magyarországi illegális migrációval összefüggésben az érintett szolgálatok - számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülése után nyilatkozó képviselők.

    A tanácskozáson mások mellett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK), az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat képviselői adtak tájékoztatást az aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről.
    Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülés után elmondta, az illegális migrációval kapcsolatos számsorok, adatok is azt mutatják, hogy "a magyar modell működik". Magyarországnak sikerült mind a saját, mind az unió határait megvédenie - tette hozzá.
    Közölte azt is: a TEK vezetőinek tájékoztatása szerint több esetben tártak fel terrorveszélyt, de mind a felderítés, mind az elhárítás dolgozik ez ellen.
    Ezt az információt az ülés után megerősítette a testület szocialista elnöke is. Molnár Zsolt mindazonáltal kiemelte: az elhangzott tájékoztatók alapján semmi olyan információ nem áll rendelkezésre, amely Magyarország közvetlen terrorfenyegetettségére utalna. Ugyanakkor - mint hozzátette - vannak olyan információk, amelyek a Magyarországon tartózkodók, illetve az országon átutazók esetleges terrorszervezettel való kapcsolatára utalnak. "Vannak olyan személyek, akiket a hatóságok terrorellenes megelőzéssel kapcsolatban figyelemmel tartanak" - fogalmazott az MSZP-s politikus, hozzátéve: ezzel kapcsolatban a TEK és más szolgálatok végzik a dolgukat és megtesznek mindent Magyarország biztonsága érdekében.
    Molnár Zsolt elmondta, az ülésen szóba került a letelepedési kötvény kérdése is. Jelezte, hogy a szolgálatok megerősítették: a magyarországi letelepedési kötvények mögött sem terrorszervezetek, sem más bűnözői csoportok vagy más állami törekvések nem tárhatók fel.
    A szolgálatok tájékoztatást adtak továbbá a bizottság tagjainak a Záhonynál történt korrupciós bűncselekményekről, továbbá a migránsok hátrahagyott mobiltelefonjairól is. Molnár Zsolt elmondása szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a vizsgált telefonok az internetről korábban letöltött felvételeket tartalmaztak, a magyar határokon történt eseményekkel nem hozhatók összefüggésbe.
    A nemzetbiztonsági bizottságban téma volt az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló kormányzati előterjesztés is. Erről a bizottság ellenzéki elnöke és a kormánypárti alelnök is úgy nyilatkozott: a javaslat alapján az állami szerveknek nem lesz lehetőségük az adatok összekötésére, azok személyiségi jogokat sértő felhasználására.