Márk napja van. | 2024.04.25

Ezerötszáz éves szőlőprést hozott felszínre egy vihar Izraelben

2015-10-27 10:27:15

 

Ezerötszáz éves szőlőprést hozott felszínre egy viharos felhőszakadás Izraelben egy ásatáson - értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

 

    Ipari méretű korabeli szőlőprés bukkant elő az elmúlt hetekben egy hatalmas vihar nyomán az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) egyik ásatásán, amikor a heves szél és a monszunszerű eső kimosta és iszapos vízzel árasztotta el az egykori borászat szőlő préselését szolgáló mesterséges medencéit.
    Hétfőn a szakemberek bemutatták a víz kiszivattyúzása után feltárult mozaikborítású korabeli medencéket, amelyekre a tengeren talált földgáz elszállítására készülő gázcsövek telepítésekor akadtak az építkezés dolgozói. Archeológusok megállapították, hogy egy 1500 éves borászat került elő Kfar Szaba város közelében, az Éjál útkereszteződésnél. 
    Alla Nagorszki, az ásatásokat vezető régész a lapnak elmondta, hogy néhány hete egy hatalmas vihar miatt félbe kellett hagyniuk a munkálatokat, s amikor visszatértek, egy iszapos vízzel teli, kiváló állapotban megmaradt egykori présre bukkantak.
    A felhőszakadás a medence felszínre hozása mellett ugyanakkor sárral árasztotta el az archeológusok teljes addigi munkaterületét is, húsz perc alatt tönkretette egy hónapnyi munkájukat. 
    A két méter mély és három méter átmérőjű prés és a mellette kialakított tárolómedence magas szintű korabeli mérnöki munkára vall, a sziklába süllyesztett gyűjtőhelyen valamikor húsz köbméter bort lehetett tárolni. 
    Nagorszki elmondta, hogy a most felfedezett borgazdaság környékén, a Saron nevű térségben számos szőlőprést találtak, egykor borászati központ lehetett ez a terület. A prés szomszédságában egy raktárépület maradványait is fellelték, amely a bort tároló edények, amfórák elhelyezését szolgálta.
    A munkálatok után a régészek a szomszédos Éjál nevű kibucra szeretnék bízni a területet, hogy gondozzák és a nagyközönség számára látogathatóvá tegyék a másfélezer évvel ezelőtti borászatot.
http://www.jpost.com/Israel-News/Ancient-winery-discovered-in-central-Israel-region-during-storm-430087