Tivadar napja van. | 2024.04.20

Vádat emeltek a pusztaszeri reptéren balesetet okozó pilótával szemben

2015-10-27 07:48:58

 

Az ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó légi közlekedés veszélyeztetésének bűntette miatt vádat emelt azzal a pilótával szemben, aki tavaly nyáron okozott balesetet a pusztaszeri magán repülőtéren - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

 

    Szanka Ferenc közölte, a kecskeméti férfi a vádirat szerint táboroztatást szervezett egy pusztaszeri tanyán, és ennek részeként 2014. július 2-án sétarepülést tartott a saját motoros-vitorlázórepülőjével. A pilóta a mintegy húszfős csoportnak, köztük a sértettnek engedélyezte, hogy a reptéren a szélzsák közelében álljanak, hogy onnan integethessenek a gép utasának.
    A vádlott a repülés során, hogy megviccelje a lent tartózkodókat, közvetlenül a reptéren tartózkodók feje felett repült el. Az egyik ilyen alkalommal olyan alacsonyan szállt, hogy az ott tartózkodók egy részének le kellett guggolnia, illetve el is kellett futniuk, hogy ne sérüljenek meg. A következő ilyen manőver során újból a korábban már megijesztett emberek felett akart elrepülni, de a gép mankókerekével az egyik sértett fejének ütközött. A lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékossággal jártak.
    Vádlott többszörösen megszegte a repülőtér üzemeltetésével, a légi közlekedéssel, a repülések végrehajtásával kapcsolatos szabályokat, az okozott sérülés mellett 21 ember életét, testi épségét veszélyeztette szándékosan.