Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a külső határok megvédése nélkül nem kezelhető a helyzet

2015-10-27 07:37:29

 

Az unió külső határainak megvédése nélkül nem kezelhető a helyzet - hangsúlyozta a Kossuth rádióban és az M1 aktuális csatorna műsorában is kedden reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

    Az M1 műsorában óriási problémának nevezte, hogy vannak olyan kormányfők az EU-ban, akik fittyet hánynak az uniós szabályokra, és regisztráció, ellátás helyett, amilyen gyorsan csak lehet, átviszik a menekülteket a szomszédos tagállam határára.
    Szerinte az Európai Uniónak egyszerű dolga van, "villámgyorsan a magyar modellt kellene alkalmazni Görögországban, magyarul meg kellene védeni Görögország külső határát". 
    "Érdekes módon ilyenkor az európai uniós intézmények hallgatnak, nem indítanak kötelezettségszegési eljárást, még csak kilátásba sem helyezik azt" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez a "rendkívül képmutató és határozatlan európai eljárás" komoly károkat okoz az uniónak.
    A miniszter a Kossuth rádióban azt mondta, a külső határok megvédése nélkül nem lehet jó pozícióba kerülni sem a forrás-, sem a tranzitállamokkal folytatott tárgyalásokon. 
    Megjegyezte: az igen hosszú és tagolt, nagyrészt tengeri határa miatt nehéz helyzetben lévő Görögországot nem szabad magára hagyni, hanem "huszonnyolcas összefogásban" kell neki segítséget nyújtani, nem csak szóban, hanem érdemi lépésekkel.
    Szijjártó Péter úgy nyilatkozott a műsorban, nem fűzött nagy várakozásokat a menekültválsággal foglalkozó vasárnapi csúcshoz, mivel annak nem volt mandátuma jogilag kötelező döntéseket hozni, ugyan akkor a megbeszélés óta "semmi sem változott a Nyugat-Balkánon".
    A lengyelországi parlamenti választások eredménye kapcsán azt emelte ki, hogy a győztes Jog és Igazságosság párt is kifejezetten hangsúlyos témaként kezeli a visegrádi együttműködést, míg a kárpátaljai önkormányzati választás kapcsán pedig annak fontosságát emelte ki, hogy a két nagy helyi magyar tömörülés közös listája átlépte a megyei tanácsba jutáshoz szükséges küszöböt.