Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vereséget szenvedett a brit kormány a Lordok Házában, alkotmányos következmények lehetnek

2015-10-27 06:54:35

 

Vereséget szenvedett a brit kormány a brit parlament nem választott felső kamarájában, a Lordok Házában, amely többségi szavazással arra kényszerítette a pénzügyminisztert, hogy halassza el a következő pénzügyi évre szóló egyik sarkalatos jelentőségű költségvetési elem bevezetését.

 

    A rendkívüli feltűnést keltő ügyben máris kirobbant a vita a brit felsőház jogköreiről, és a Downing Street jelezte, hogy az íratlan brit alkotmány konvencióinak megsértéseként értékeli a Lordok Házának döntését.
    A konkrét ügy alapja az a kormányzati tervezet, amelynek alapján az áprilisban kezdődő következő pénzügyi évtől jelentősen lejjebb vinnék az adóvisszatérítésre jogosító alsó jövedelmi küszöböt. George Osborne pénzügyminiszter az intézkedéstől évi 4,4 milliárd font (csaknem 1900 milliárd forint) megtakarítást remél.
    A tervezetet még a kormányzó Konzervatív Párton belül is komoly bírálatok érték, ám a választott képviselőkből álló alsóház az indítványt már két olvasatban is elfogadta.
    A Lordok Háza azonban hosszú vita után, hétfő éjjel megszavazta azt a beterjesztést, amely előírja, hogy az adóvisszatérítés jövedelmi küszöbének csökkentését addig nem lehet törvénybe iktatni, amíg a társadalmi hatásokról független vizsgálati jelentés nem készül. A főrendi ház megszavazta azt is, hogy a szigorító intézkedés által érintetteket három éven át teljes jövedelempótló kompenzációban kell részesíteni a költségvetésből.
    Osborne a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: a Lordok Házának döntését figyelembe veszi, és még az idén módosításokat jelent be a szigorító tervezetre.
    A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor a felső kamara döntése alkotmányos kérdéseket vet fel, amelyekkel "foglalkozni kell".
    Hétfő este a Downing Street szóvivője is közölte, hogy David Cameron miniszterelnök "eltökélt szándéka" a Lordok Házának döntéséből eredő alkotmányos probléma "kezelése", mivel létezik egy konvenció, amelyet a felsőház most áthágott.
    Az íratlan brit alkotmányosságra épülő konvenció az, hogy a parlament nem választott felső kamarája a költségvetést közvetlenül érintő törvényalkotási kérdésekben nem bírálja felül az alsóház által már elfogadott jogszabályokat. 
    A Downing Street hétfő esti bejelentése szerint Cameron kérte annak gyors felülvizsgálatát, hogy az eredeti konvenció miképp állítható helyre.
    A kormányfői hivatal ezt nem részletezte, de szakértői kommentárok szerint az ügy akár oda is vezethet, hogy a kormány újból megpróbálkozik a brit parlamentáris rendszer már többször megkísérelt reformjával.