Emma napja van. | 2024.04.19

Agrár-környezetgazdálkodási kalkulátor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától

2015-10-26 13:56:15

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján már elérhető az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási kérelmek benyújtását segítő kalkulátor, illetve a Területmérési Kézikönyv - közölte a köztestület hétfőn az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint a Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett támogatások iránti igényt ez év november 7. és december 7. között nyújthatják be a gazdálkodók. 
    Az AKG-kalkulátor a támogatási kérelmek beadásához, az egyénre szabott tematikus előíráscsoportok kialakításához nyújt segítséget. A kalkulátor az előírások kiválasztását követően összesíti a várható kifizetési összeget és a környezeti hozzáadott érték pontokat. 
    A program a szántóterületek esetében alkalmazandó támogatás-csökkentéssel (degresszióval) is számol. A kalkulátorral az előírások közötti kapcsolatok is megismerhetők, sőt az előírásokra vonatkozó részletszabályokról is tájékozódhatnak a gazdálkodók.
    Az AKG- és az ÖKO-támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen a támogatásba bevinni kívánt területek meghatározása. Ehhez nyújt segítséget a NAK új kiadványa, a Területmérési Kézikönyv - olvasható a tájékoztatásban.
    Az MTI korábbi információja szerint az agrár-környezetgazdálkodási program keretében fontos a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, valamint a környezet állapotának megőrzése és javítása. Kiemelten kívánják támogatni a biológiai sokféleség megőrzését, valamint a környezettudatos gazdálkodást és fenntartható tájhasználat kialakítását. A kedvezményezett aktív mezőgazdasági termelőknek öt évre kell kötelezettséget vállalniuk a pályázatban. A most rendelkezésre álló keret mintegy 158,6 milliárd forint.
    Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés támogatására most mintegy 51,5 milliárd forint a keret. A támogatott területnek el kell érnie a 0,3 hektárt. A minimális művelési méretnek pedig legalább 1 hektár nagyságúnak kell lennie. A támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás 5 éves fenntartása.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó