Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 2. rész (kérdések)

2015-10-26 12:37:22

 

Útépítésekről, a pálinkafőzésről, a felsőoktatási béremelésről, a vízügy átszervezéséről, a tűzifa támogatásáról és egy jobbikos képviselő felvidéki irodájáról is szó volt a kérdések során, az Országgyűlés hétfői ülésén.

 


    A kérdéseket megelőzően Sallai R. Benedek (LMP) ügyrendi felszólalásában szóvá tette, hogy Z. Kárpát Dániel (Jobbik) napirend előtti felszólalására Cseresnyés Péter államtitkár nem a témában válaszolt. Azonban Jakab István (Fidesz) levezető elnök a felszólalást nem ítélte ügyrendinek, és azt mondta: a képviselő forduljon az illetékes bizottsághoz.  

    MSZP: mikor készül el a 83-as út életveszélyes szakaszának felújítása?

    Gőgös Zoltán (MSZP) a 83-as főút Győr és Pápa közötti részének rekonstrukciójára kérdezett rá, arra volt kíváncsi, hogy mikorra készül el az általa életveszélyesnek ítélt útszakasz burkolatcseréje. Hiányolta az erre szolgáló forrásokat.
    Tasó László, a fejlesztési tárca államtitkára elmondta: a korábbi terveket át kellett dolgozni, a napokban azonban kiírják a közbeszerzést arra, így a munka jövőre elkezdődhet és legkésőbb 2019-ig befejeződhet.  

    Jobbik: elbuktuk a pálinkafőzés szabadságharcát

    Magyar Zoltán (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a magyar kormány nyújt be törvénymódosító javaslatot az után, hogy az unió "kiátkozta" az otthoni pálinkafőzést. Szerinte a kormányzat elbukta az ezzel kapcsolatos "szabadságharcot".
    Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: valóban lezárják a "pálinkaharcot". Emlékeztetett: amikor a kormány úgy döntött, hogy megteremti az otthonfőzés lehetőségét, tudta, hogy megszegi a vonatkozó unós irányelvet. Rámutatott ugyanakkor arra: a magyarok nyertek öt évet, és most is megvan a lehetőség az otthonfőzésre.

    LMP: kiket érint a felsőoktatási béremelés?

    Ikotity István (LMP) kijelentette: hosszú idő után történt valami jó is a felsőoktatásban azzal, hogy némi béremelés várható. Bírálta ugyanakkor, hogy annak egy részét az intézményeknek kell kigazdálkodni. Fontosnak tartotta, hogy ne csak az oktatók bére emelkedjen.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kijelentette: minden évben emelkedik a felsőoktatás finanszírozása. Leszögezte: a kormányzat látta, hogy bevált a kancellári rendszer, hiszen csökkent az adósságállomány. Bízik abban, hogy a következőkben a tanársegédek, adjunktusok, és docensek fizetését emelni lehet.

    Fidesz: mikor épül meg a Siófok-Sárvár kerékpárút?

    Witzmann Mihály (Fidesz) arra várt választ: mikorra épül meg a Siófokot Sárvárra összekötő 65. számút út melletti kerékpárút?
    Tasó László úgy felelt: október közepén megkezdődött a munka, december közepén pedig átadhatják a kerékpárutat, amely 250 millió forintból készül.

    MSZP: mi lesz a vízügyesekkel?

    Gúr Nándor (MSZP) arra volt kíváncsi: a reorganizációs program keretei között hogyan alakul a vízügy területén dolgozók bére, mire számíthatnak munkájuk szervezésében?  
    Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára elmondta: valóban zajlik a terület reorganizációs tervéknek készítése, hosszú távú cél pedig a kiszámítható, hatékony működés feltételeinek megteremtése. Hozzátette: a tervezésbe az érdekképviseleteket is bevonják és bíznak abban, hogy mindez a létszámot csak a legindokoltabb esetben érinti.
    
    Jobbik: miért provokáció a felvidéki irodanyitás?

    Szávay István (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy miután a két hete, Dunaszerdahelyen nyitott képviseleti irodáját létrehozását a szlovák politikum provokációnak minősítette, a magyar külügyi tárca miért állt be "a hisztériakeltők sorába". Miért nem a felvidéki magyar iskolák bezárása a provokáció? - fűzte hozzá.
    Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kijelentette: a felvidéki magyar politikai erők teljes mértékben elhatárolódtak az irodanyitástól, amely károkat okoz mind a felvidéki magyaroknak, mind a kétoldalú kapcsolattartásnak, és csak arra jó, hogy feszültséget szítson a két ország között.

    LMP: módosulhat-e a tűzifa-támogatási rendelet?

    Sallai R. Benedek (LMP) szerint a leghátrányosabb helyzetben lévő önkormányzatok nem tudják igénybe venni az állami tűzifa-támogatást, mert a támogatáson felüli árat nem tudják kifizetni. Azt kérdezte: tervezi-e a Belügyminisztérium a támogatási rendelet módosítását?
    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára közölte: nem jelezték az önkormányzatok, hogy a tűzifa-támogatás rossz helyzetbe hozta volna őket. A hátrányos helyzetű önkormányzatok esetében önrészt nem kell biztosítani, és áfával együtt kapják meg a támogatás mértékét - tette hozzá.
    
    Fidesz: milyen lépéseket tesz a kormány a GMO-mentességért?
    
    Horváth István (Fidesz) a GMO-ról érdeklődött Magyarországon és az Unióban. Azt kérdezte, kik tettek még jogi lépéseket a tiltás érdekében, mi a szomszédos országok álláspontja és milyen további lépések szükségesek.
    Nagy István, a földművelési tárca parlamenti államtitkára mérföldkőként hivatkozott a hazai tiltás bevezetésére és arra, hogy Magyarország már jelezte az Európai Bizottságnak, hogy a GMO termelők engedélye nem terjedhet ki az ország területére. Ezt Magyarország minden további esetben kezdeményezni fogja - tette hozzá.
    Az államtitkár ismertette azt is, hogy Horvátország, Szlovénia és Ausztria is élt az uniós lehetőséggel és Szerbia is hasonló politikát folytat. Ukrajna, Románia és Szlovákia esetében szorosabb hatósági együttműködést tartott szükségesnek a határmenti gazdák védelme érdekében.