Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat

2015-10-26 11:15:50

Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat - tette világossá Orbán Viktor a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

A kormányfő álláspontjáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta hétfőn a kormany.hu-t.

 
Orbán Viktor miniszterelnök és Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozó kezdetén
 
Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé - ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten -, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók. Így felszerelésekkel, technikai eszközökkel kész segíteni ezeket az országokat - közölte.

Tudatta azt is, hogy Magyarország a vasárnapi vezetői csúcstalálkozó döntéseinek megfelelően összekötőt jelöl ki a bevándorlás ügyében történő koordinált cselekvés érdekében.

A brüsszeli találkozón Orbán Viktor világossá tette: Magyarország továbbra is fenntartja a zöldhatár lezárását, és maradéktalanul teljesíti a schengeni egyezményben foglaltakat. Az ország területére csak azok léphetnek be, akik az uniós jogszabályok szerint erre jogosultak - idézte a kormányfő szavait a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

 
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor
Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

A vasárnapi csúcstalálkozón részt vevő országok a migrációs válság kezelése érdekében egy 17 pontos akciótervet fogadtak el.

(kormany.hu)