Csongor napja van. | 2024.04.16

Orbán: Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat

2015-10-26 09:19:07

 

Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat - tette világossá Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.

 

    A kormányfő álláspontjáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
    Kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé - ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten -, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók. Így felszerelésekkel, technikai eszközökkel kész segíteni ezeket az országokat - közölte.
    Tudatta azt is, hogy Magyarország a vasárnapi vezetői csúcstalálkozó döntéseinek megfelelően összekötőt jelöl ki a bevándorlás ügyében történő koordinált cselekvés érdekében.
    A brüsszeli találkozón Orbán Viktor világossá tette: Magyarország továbbra is fenntartja a zöldhatár lezárását, és maradéktalanul teljesíti a schengeni egyezményben foglaltakat. Az ország területére csak azok léphetnek be, akik az uniós jogszabályok szerint erre jogosultak - idézte a kormányfő szavait a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
    A vasárnapi csúcstalálkozón részt vevő országok a migrációs válság kezelése érdekében egy 17 pontos akciótervet fogadtak el.